Wykonanie

Dzisiaj coś nietypowego, bo koktajl
ryżowy. Bez
mleka, więc jest świetną alternatywą dla osób, które nie tolerują laktozy albo nie lubią ani
mleka krowiego, ani
sojowego. Żeby wzbogacić trochę smak i nadać aromatu, do gotującego się
ryżu dodałam
laskę wanilii. Małe czarne ziarenka pięknie wyglądają zawieszone w koktajlu. Żeby natomiast nie zniechęcał nas szary, nieciekawy kolor, dodałam dla ożywienia intensywnie kolorowe
owoce -
maliny i
borówki. Uwieńczeniem deseru są pokruszone
bezy. Całość wygląda zachęcająco, a co najważniejsze bardzo dobrze smakuje.(2 szklanki koktajlu)Koktajl:75g
białego ryżu (waga przed ugotowaniem)
sóllaska wanilii3 łyżki
miodu200ml gorącej
wodyPrzybranie:1 szklanka
mrożonych owoców80g
dżemu malinowegokilka bez (z tego przepisu)
Laskę wanilii naciąć wzdłuż.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie z
laską wanilii. Ugotowany
ryż zmiksować bardzo dokładnie z
miodem i gorącą
wodą. Przetrzeć przez sitko, rozlać do szklanek i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Owoce rozmrozić, odcedzić z nich płyn. Zagotować go w rondelku, dodać
dżem i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze około 3 minut, zdjąć z ognia i wmieszać
owoce. Ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia.Przed podaniem udekorować koktajl
owocami i pokruszonymi
bezami.Smacznego!