ßßß Cookit - przepis na Pieprz z nasion papai czyli papaya pepper

Pieprz z nasion papai czyli papaya pepper

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeżeli tak jak ja lubicie owoce papai, szkoda marnować równie cenne i smaczne pestki, po prostu wyrzucając je do kosza. Zarówno owoc jak i pestki są bogate w cenny enzym papainę, która ułatwia trawienie białek. Papaja zawiera również witaminy: A i C i bardzo niewiele kalorii(około 13 kcal w 100 g). Nie jest też owocem tanim ani łatwo dostępnym, dlatego skoro już uda nam się ją zdobyć, należy wykorzystać wszystkie walory. „Pieprz” z nasion wygląda po wysuszeniu podobnie do nasion czarnego pieprzu, jednak jego smak jest zupełnie inny. Pikantny, ale bardziej przypomina chrzan. Mnie kojarzy się też z pikantnym, rzodkiewkowym posmakiem, który można wyczuć w korzeniu maca. Nasiona po zmieleniu można wykorzystać, jako wspaniałą przyprawę do sosów, zup, kotlecików i sałatek oraz do warzywnych koktajli. W koktajlach stosuję dodatek jednej łyżeczki do herbaty na 0,5 litra koktajlu. Doskonale poprawia trawienie, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Składniki
nasiona z 1 -2 owoców papai
Przygotowanie
Nasiona wybrać widelcem z owocu, starając się zostawić na nich jak najmniej miąższu. Następnie dobrze przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i ułożyć na papierowym ręczniku, aby się osuszyły.
Gdy przeschną, ułożyć je na czystym papierze w ciepłym miejscu, np. w pobliżu kaloryfera i wysuszyć, aby stały się twarde jak nasiona pieprzu. Wtedy można zmielić w młynku ilość potrzebną do potrawy, a resztę nasionek wsypać do szczelnego słoiczka i zamknąć. Można też wszystko zmielić od razu, ale nasiona w całości dłużej zachowują aromat.
Źródło: Witold Janitz, Małgorzata Jelińska - "Owoce południowe na stole", Poznań 1995
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/03/pieprz-z-nasion-papai-czyli-papaya.html