ßßß Cookit - przepis na Puszysty mus czekoladowy

Puszysty mus czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Na dobry początek i zachętę przygotowałam mus czekoladowy. Jest bardzo prosty w wykonaniu, niesamowicie puszysty i smaczny.
250g czekolady (w zależności, jak bardzo słodki mus chcecie otrzymać, dobierzcie sobie proporcje gorzkiej i mlecznej czekolady według własnego uznania - ja użyłam 200g gorzkiej i 50g mlecznej)
5 łyżek mleka
4 żółtka
6 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
łyżka kakao
szklanka bitej śmietany(małe oszustwo - sprawia, że mus jest bardziej puszysty)
2 białka
sól
„coś” do ozdoby (ja użyłam M&M’s)
Czekoladę należy posiekać, włożyć do miski i zalać mlekiem. Miskę wstawić do naczynia z gorącą wodą. Mieszać aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i połową cukru pudru aż do uzyskania puszystego kremu. Dodać masę do ostudzonej czekolady. Delikatnie wymieszać. Dodać kakao, bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać resztę cukru pudru i nadal ubijać.
Pianę wymieszać delikatnie z musem – powinniście w tym momencie na powierzchni musu obserwować wiele pękających pęcherzyków powietrza, co świadczy o tym, że mus będzie delikatny i puszysty.
Przełożyć deser do kieliszków lub pucharków. Przybrać (posiekanymi M&M’sami, owocami, orzeszkami, listkami mięty...). Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2012/05/puszysty-mus-czekoladowy.html