ßßß
Na dobry początek i zachętę przygotowałam mus czekoladowy. Jest bardzo prosty w wykonaniu, niesamowicie puszysty i smaczny.250g czekolady (w zależności, jak bardzo słodki mus chcecie otrzymać, dobierzcie sobie proporcje gorzkiej i mlecznej czekolady według własnego uznania - ja użyłam 200g gorzkiej i 50g mlecznej)5 łyżek mleka4 żółtka6 łyżek cukru pudrucukier waniliowyłyżka kakaoszklanka bitej śmietany(małe oszustwo - sprawia, że mus jest bardziej puszysty)2 białkasól„coś” do ozdoby (ja użyłam M&M’s)
Czekoladę należy posiekać, włożyć do miski i zalać mlekiem. Miskę wstawić do naczynia z gorącą wodą. Mieszać aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem.Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i połową cukru pudru aż do uzyskania puszystego kremu. Dodać masę do ostudzonej czekolady. Delikatnie wymieszać. Dodać kakao, bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać resztę cukru pudru i nadal ubijać.Pianę wymieszać delikatnie z musem – powinniście w tym momencie na powierzchni musu obserwować wiele pękających pęcherzyków powietrza, co świadczy o tym, że mus będzie delikatny i puszysty.Przełożyć deser do kieliszków lub pucharków. Przybrać (posiekanymi M&M’sami, owocami, orzeszkami, listkami mięty...). Wstawić na 2 godziny do lodówki.Smacznego!