ßßß
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny, kremowy serniczek. Wygląda bardzo elegancko, a w smaku jest intensywnie czekoladowy. Już się nie mogę doczekać, aż zrobię go na jakieś urodziny, imieniny czy rocznicę. Idealnie nadaje się na ciasto/tort uświetniający ważną okazję. A swoim wytrawnym smakiem na pewno zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej ma kremową konsystencję, która tylko podkreśla jego niecodzienny charakter.(forma o średnicy 18cm)80g kakaowych herbatników50g masła170g gorzkiej czekolady500g sera na sernik (niezmiennie zachwalam i używam Hanusi z Mlekovity)2 jajka100g cukru3 łyżki śmietany 36%1/2 szklanki borówekkakao
Masło stopić, herbatniki pokruszyć na proszek i wymieszać z masłem. Spód tortownicy zakryć papierem do pieczenia i założyć obręcz tak, aby papier był tylko na spodzie, a jego brzegi wystawały poza formę. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.Czekoladę rozpuścić na parze. Wystudzić. Zmiksować ser, jajka, cukier i śmietanę. Dodać czekoladę, ponownie zmiksować. Dodać owoce i delikatnie wymieszać.Tortownicę położyć na folii aluminiowej, a jej brzegi zawinąć tak, aby przykrywały całe boki tortownicy. Upewnić się, że srebrna warstwa jest szczelna. Wlać masę serową do formy. Wstawić do większego naczynia (formy, naczynia żaroodpornego). Zagotowaną wodę wlać do większego naczynia tak, aby jej poziom sięgał połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika.Piec 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić w piekarniku i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać kakao. Kroić nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie.Smacznego!