Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny, kremowy serniczek. Wygląda bardzo elegancko, a w smaku jest intensywnie
czekoladowy. Już się nie
mogę doczekać, aż zrobię go na jakieś urodziny, imieniny czy rocznicę. Idealnie nadaje się na ciasto/tort uświetniający ważną okazję. A swoim wytrawnym smakiem na pewno zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki pieczeniu w kąpieli
wodnej ma kremową konsystencję, która tylko podkreśla jego niecodzienny charakter.(forma o średnicy 18cm)80g
kakaowych herbatników50g
masła170g
gorzkiej czekolady500g
sera na sernik (niezmiennie zachwalam i używam Hanusi z Mlekovity)2
jajka100g
cukru3 łyżki
śmietany 36%1/2 szklanki
borówekkakaoMasło stopić,
herbatniki pokruszyć na proszek i wymieszać z
masłem. Spód tortownicy zakryć papierem do pieczenia i założyć obręcz tak, aby papier był tylko na spodzie, a jego brzegi wystawały poza formę. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić na parze. Wystudzić. Zmiksować
ser,
jajka,
cukier i
śmietanę. Dodać
czekoladę, ponownie zmiksować. Dodać
owoce i delikatnie wymieszać.Tortownicę położyć na folii aluminiowej, a jej brzegi zawinąć tak, aby przykrywały całe boki tortownicy. Upewnić się, że srebrna warstwa jest szczelna. Wlać masę
serową do formy. Wstawić do większego naczynia (formy, naczynia żaroodpornego). Zagotowaną
wodę wlać do większego naczynia tak, aby jej poziom sięgał połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika.Piec 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić w piekarniku i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać
kakao. Kroić nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie.Smacznego!