Wykonanie
Nowy rok witam bardzo
czekoladowo i aromatycznie. Pozornie to tylko
czekoladowe ciasto, jednak bardzo je polecam, zwłaszcza miłośnikom brownies. To jest kremowe dzięki dużej zawartości
śmietany, nie za słodkie, bo użyłam samej
gorzkiej czekolady, no i oczywiście bardzo aromatyczne. Spód ma smak
pomarańczowy, gdyż znajduje się w nim zarówno sok z
pomarańczy jak i skórka. Natomiast smak masy jest wzmocniony
likierem z gorzkich
pomarańczowych skórek - czyli Cointreau. Bardzo polecam to połączenie
pomarańczy i
czekolady, jest bardzo wytrawne i pyszne, zwłaszcza po oprószeniu wierzchu dobrej jakości
kakao.(forma o średnicy 24cm)Spód:160g
ciastek czekoladowych lub
kakaowych (ja użyłam kruchych "Solidarności")skórka starta z połowy
pomarańczy2 łyżki
masła2 łyżki soku z
pomarańczyMasa:125g
masła100g
cukru250g
gorzkiej czekolady3,5 łyżki
mąki kukurydzianej5 łyżek
likieru Cointreau60ml
mleka250ml
śmietanki 36%4
jajkakakao (do posypania)
Ciastka rozkruszyć, wymieszać ze skórką z
pomarańczy,
sokiem z
pomarańczy i stopionym
masłem. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy i docisnąć do dna (uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia). Włożyć do lodówki na 30 minut.Rozpuscić
masło w rondelku na małym ogniu. Dodać
cukier,
czekoladę,
mąkę kukurydzianą i
likier. Dodać
mleko,
śmietankę i
żółtka. Mieszać cały czas przez 10 minut, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ubić
białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w
czekoladową masę.Masę wylać na
ciastkowy spód w tortownicy. Piec 50 minut w 190 stopniach. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem oprószyć
kakao.Smacznego!