Wykonanie

Co jakiś czas stawiam sobie trudne zadanie do wykonania - deser, który wymaga czasu, cierpliwości, a na końcu eleganckiego podania. Ten z dzisiejszego postu jest idealny na bardziej wystawne obiady, święta czy uroczystości. Ponadto idealnie pasuje do mojego ostatnio ulubionego słowa - "strukturalny". Puszysty mus z milionem pęcherzyków, okraszony obficie chrupiącą,
orzechową kruszonką. Podany z jędrnymi jeszcze cząstkami
mandarynki i polany słodkim, gęstym
syropem o smaku
koniaku. Wysiłek się opłacił, bo mus wyszedł genialnie, a podany w takiej formie zrobił na gościach duże wrażenie.Mus (do formy 12x25cm):1,5 łyżki
masła100g
gorzkiej czekolady50g
mlecznej czekolady4 łyżki
koniakusok z 1
mandarynki7
jajek (oddzielnie
białka i
żółtka)
Syrop:1 szklanka
wody1/2 szklanki
brązowego cukru2/3 szklanki
koniakuskórka starta z 1
mandarynki4
mandarynkiKruszonka:125g
mąki75g
cukru1 szklanka tartych
orzechów włoskich100g
masła
Rozpuścić
masło na parze, dodać połamaną
czekoladę, ogrzewać aż się stopi. Wlać sok z
mandarynki i
koniak, wymieszać. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy czekoladowej wmieszać
żółtka, a
potem delikatnie
białka. Formę wyłożyć folią, wlać do niej mus, przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie włożyć na 4 godziny do zamrażalnika.Wlać do rondelka
wodę i
koniak. Dodać
brązowy cukier i skórkę z
mandarynki. Zagotować i gotować dopóki
cukier się całkowicie nie rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu jeszcze przez 40 minut do zredukowania i zagęszczenia
syropu. Zostawić do wystudzenia. Na pół godziny przed podaniem deseru podgrzać
syrop i wrzucić do niego cząstki
mandarynek. Podgrzewać 5 minut, po czym znowu zostawić do wystudzenia.Wymieszać w misce
mąkę z
cukrem i
orzechami. Dodać zimne
masło i palcami zagnieść kruszonkę. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozsypać kruszonkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć z piekarnika i chwilę odczekać, żeby nie kłaść gorącej kruszonki na zimny mus.Wyjąć mus z zamrażalnika, przykryć płaskim talerzem i odwrócić tak, żeby mus wypadł na talerz. Delikatnie odkleić od niego folię i pokroić na grube plastry. Kłaść po jednym na talerzu, posypać obficie
orzechową kruszonką. Układać dookoła
mandarynki z
syropu, a na koniec polać talerz samym
syropem.Smacznego!