Wykonanie
Dawno nie publikowałam żadnego przepisu z typu "na słono" - z założenia jest to blog ze słodkościami, ale coraz częściej zaczynam eksperymentować ze słonymi
smakami i chciałabym zacząć dzielić się nimi z
Wami. Zaczynam zatem od przepisu słodko-słonego. Zapraszam Was na pieczone
gruszki z
bryndzą i
pigwą okraszone
rozmarynem i
tymiankiem. Idealnie nadadzą się na przystawkę, dodatek do głównego dania albo same mogą stanowić lekkie danie wegetariańskie.Do
gruszek świetnie pasuje
pigwa, kwaśność naszej "polskiej
cytryny" świetnie łączy się ze
słodyczą pieczonej
gruszki. Do przygotowania moich
gruszek użyłam
Pigwy w
Syropie od Eterno, są to plasterki
pigwy ze skórką zanurzone w słodkim
syropie. Idealnie zmiękczone, ale nadal soczyste kawałki
pigwy świetnie podkreślają smak słonego
sera i aromat
czosnku i
ziół.2
gruszki1
cytryna1 ząbek
czosnku125g
bryndzy4 łyżki
śmietanki 30%1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1 łyżeczka suszonego
tymianku4 łyżeczki
masła2 łyżki
Pigwy w
Syropie Eternoświeże
zioła (tymianek/rozmaryn/bazylia)
Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół, delikatnie wydrążyć gniazdo nasienne i skropić
sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.Wymieszać
bryndzę ze
śmietanką, zmiażdżonym
czosnkiem,
tymiankiem,
rozmarynem i 1 łyżką
pigwy odsączonej z
syropu. Odłożyć 4 łyżki masy na później. Wydrążenia w gruszkach wypełnić pozostałą masą.Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy z nich posmarować cienko łyżeczką
masła. Układać na folii
gruszki, zawinąć i wstawić do piekarnika. Piec 12 minut w 220 stopniach.Po tym czasie wyjąć z piekarnika, na
gruszki wyłożyć resztę masy, przyozdobić resztą
pigwy, skropić
syropem z
pigwy i obłożyć świeżymi
ziołami.Smacznego!