Wykonanie
Efektowne bułeczki
drożdżowe z dodatkiem nutelli.Mój faworyt na mroźne wieczory.Prosto i pysznie...Od dziś na blogu nowe menu.Mam nadzieję, że będzie Wam pomocne :)

Składniki:2,5 szkl.
mąki pszennej170 ml letniego
mleka1
jajko2,5 łyżki
cukruduża szczypta
soli1 opakowanie suchych
drożdży (7g)2 łyżki roztopionego
masłaponadto:nutella1 rozmącone
jajko
Sposób wykonania:
Jajko ubić z
cukrem. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać ubite
jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Nie śpieszcie się.
Ciasto drożdżowe lubi, jak poświęca mu się dużo uwagi ;)Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1 , 5 godziny).Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować owalny placek. Połowę posmarować nutellą i przykryć nieposmarowaną częścią ciasta. Teraz powycinać ( najłatwiej radełkiem) paski ok. 2 cm szerokości. Każdy zwinąć kilka
razy (patrz. zdj.) Ze zwiniętego paska formować okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka, na zewnątrz. Koniec paska podłożyć pod spód bułeczki. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.

Przygotowane bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 30 minut). Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki posmarować rozmąconym
jajkiem.Piekarnik nagrzać do 175 C. Piec bułeczki ok. 15 minut.Smacznego :)

Pomysł na formę bułeczek podejrzany na kobieceinspiracje.pl