ßßß Cookit - przepis na Batony z potrójną czekoladą

Batony z potrójną czekoladą

nazwa

Wykonanie

Od czasu do czasu otwieram moją ulubioną czekoladową książkę i poszukuję czegoś, czego jeszcze nie próbowałam.
Dziś przepis na batony z orzechami. Bardzo przyjemne w wykonaniu,
a smak i zapach nazwałabym "czekoladą w pigułce"
Składniki:
225g mąki pszennej
1/8 łyżeczki soli
250g połamanej gorzkiej czekolady
125g pokrojonego masła
180g wiórków z białej czekolady (lub drobno pokrojona czekolada)
180g wiórków z mlecznej czekolady (lub drobno pokrojona czekolada)
200g grubo pokrojonych orzechów pekan (u mnie włoskie)
2 duże jajka
ja robiłam wszystko z połowy porcji i piekłam w keksówce
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st i kwadratową formę o boku 20 cm wysmarować masłem.
W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą rozpuść czekoladę z masłem, przelej miksturę do dużej miski i odstaw na 5 minut do schłodzenia.
Wmieszaj wiórki z białej i mlecznej czekolady oraz połowę orzechów. Dodaj jajka i starannie wymieszaj.
Na koniec stopniowo dodawaj mąkę z solą, mieszając, aż składniki dobrze się połączą. Przełóż masę do formy, równomiernie rozprowadź i posyp pozostałą częścią orzechów. Piecz przez 30 minut do stężenia w środku i ostudź przed rozpoczęciem krojenia.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/11/Batony-z-potrojna-czekolada.html