Wykonanie
Od czasu do czasu otwieram moją ulubioną
czekoladową książkę i poszukuję czegoś, czego jeszcze nie próbowałam.Dziś przepis na batony z
orzechami. Bardzo przyjemne w wykonaniu,a smak i zapach nazwałabym "
czekoladą w pigułce"

Składniki:225g
mąki pszennej1/8 łyżeczki
soli250g połamanej
gorzkiej czekolady125g pokrojonego
masła180g wiórków z
białej czekolady (lub drobno pokrojona
czekolada)180g wiórków z
mlecznej czekolady (lub drobno pokrojona
czekolada)200g grubo pokrojonych
orzechów pekan (u mnie włoskie)2 duże
jajkaja robiłam wszystko z połowy porcji i piekłam w keksówce

Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st i kwadratową formę o
boku 20 cm wysmarować
masłem.W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą
wodą rozpuść
czekoladę z
masłem, przelej miksturę do dużej miski i odstaw na 5 minut do schłodzenia.Wmieszaj wiórki z białej i
mlecznej czekolady oraz połowę
orzechów. Dodaj
jajka i starannie wymieszaj.Na koniec stopniowo dodawaj
mąkę z
solą, mieszając, aż składniki dobrze się połączą. Przełóż masę do formy, równomiernie rozprowadź i posyp pozostałą częścią
orzechów. Piecz przez 30 minut do stężenia w środku i ostudź przed rozpoczęciem krojenia.