Wykonanie
Z czym Wam się kojarzą
orzechy w karmelu ?Mi na myśl przywodzą wakacje nad morzem.Nie
mogę im się oprzeć przechodzą nadmorskim deptakiem.Takie
orzechy można sobie przygotować w domu, i to nie tylko dlatego, że akurat są wakacje, a my akurat nie nad morzem ;)ale dlatego, że są one doskonałym
dodatkiem do deserów.Spróbujcie
lodów z taką posypkąalbo ciasta
czekoladowego zwieńczonego polewą i karmelowymi orzeszkami.Pycha!
Składniki:100 g
orzechów włoskich ( mogą być inne )100 g
cukru25 ml
wodySposób wykonania:
Cukier i
wodę umieścić w garnuszku z grubym dnem ( ja użyłam patelni ). Wymieszać i zagotować. Kiedy mieszanina się zagotuje, przestać mieszać i gotować do momentu, aż będzie miała kolor bardzo jasnego karmelu. Dodać
orzechy i wymieszać.
Cukier powinien się zacząć karmelizować, a
orzechy wyglądać jakby były oblepione
cukrem. Zmniejszyć gaz i mieszając, gotować do momentu aż
cukier się rozpuści, a mieszanina będzie miała głęboki,
bursztynowy kolor.Blachę wysmarować
olejem. Wylać mieszankę na blaszkę i odstawić do ostygnięcia.Przestudzone
orzechy połamać na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na okruchy ( nie za długo ). Ja zazwyczaj robię sobie dwie, trzy wielkości orzeszków, by wykorzystać je do różnych deserów.Smacznego :)Źródło inspiracji TU