ßßß
Składniki:100 g orzechów włoskich ( mogą być inne )100 g cukru25 ml wody
Sposób wykonania:Cukier i wodę umieścić w garnuszku z grubym dnem ( ja użyłam patelni ). Wymieszać i zagotować. Kiedy mieszanina się zagotuje, przestać mieszać i gotować do momentu, aż będzie miała kolor bardzo jasnego karmelu. Dodać orzechy i wymieszać. Cukier powinien się zacząć karmelizować, a orzechy wyglądać jakby były oblepione cukrem. Zmniejszyć gaz i mieszając, gotować do momentu aż cukier się rozpuści, a mieszanina będzie miała głęboki, bursztynowy kolor.Blachę wysmarować olejem. Wylać mieszankę na blaszkę i odstawić do ostygnięcia.Przestudzone orzechy połamać na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na okruchy ( nie za długo ). Ja zazwyczaj robię sobie dwie, trzy wielkości orzeszków, by wykorzystać je do różnych deserów.Smacznego :)Źródło inspiracji TU