ßßß Cookit - przepis na Orzechy w karmelu

Orzechy w karmelu

nazwa

Wykonanie

Z czym Wam się kojarzą orzechy w karmelu ?
Mi na myśl przywodzą wakacje nad morzem.
Nie mogę im się oprzeć przechodzą nadmorskim deptakiem.
Takie orzechy można sobie przygotować w domu, i to nie tylko dlatego, że akurat są wakacje, a my akurat nie nad morzem ;)
ale dlatego, że są one doskonałym dodatkiem do deserów.
Spróbujcie lodów z taką posypką
albo ciasta czekoladowego zwieńczonego polewą i karmelowymi orzeszkami.
Pycha!
Składniki:
100 g orzechów włoskich ( mogą być inne )
100 g cukru
25 ml wody
Sposób wykonania:
Cukier i wodę umieścić w garnuszku z grubym dnem ( ja użyłam patelni ). Wymieszać i zagotować. Kiedy mieszanina się zagotuje, przestać mieszać i gotować do momentu, aż będzie miała kolor bardzo jasnego karmelu. Dodać orzechy i wymieszać. Cukier powinien się zacząć karmelizować, a orzechy wyglądać jakby były oblepione cukrem. Zmniejszyć gaz i mieszając, gotować do momentu aż cukier się rozpuści, a mieszanina będzie miała głęboki, bursztynowy kolor.
Blachę wysmarować olejem. Wylać mieszankę na blaszkę i odstawić do ostygnięcia.
Przestudzone orzechy połamać na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na okruchy ( nie za długo ). Ja zazwyczaj robię sobie dwie, trzy wielkości orzeszków, by wykorzystać je do różnych deserów.
Smacznego :)
Źródło inspiracji TU
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/07/Orzechy-w-karmelu.html