ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewające dodatki do herbaty

Rozgrzewające dodatki do herbaty

nazwa

Wykonanie

Do tego wpisu przymierzam się od dawna,
bo jesienią i zimą herbata, to mój napój nr 1.
I to właśnie aura przypomniała mi, jak miło wrócić do ciepłego domu i zaparzyć sobie gorącej herbaty.
A lubię sobie tę herbatkę dopieścić, ale o tym będzie poniżej...
Najłatwiej, i przyznaję się bez bicia, robię to najczęściej, dodać do herbaty plasterek cytryny. Ten smak lubię chyba z przyzwyczajenia, bo od zawsze go znam. Ale ostatnio sporządzam sobie cytryny z miodem i rumem.
Składniki:
1 cytryna porządnie umyta i sparzona
2 łyżki miodu
150-200 ml rumu
opcjonalnie kilka goździków
Sparzoną cytrynę należy pokroić w plasterki i umieścić w słoiczku. Miód i rum wymieszać, dodać goździki i zalać cytrynę. Słoiczek zamknąć i odstawić na 3 dni. Po tym czasie cytryny są gotowe, a cytrynowy rum z miodem można wypić, gdy herbata nie rozgrzeje nas wystarczająco ;) Taka mieszanka będzie też cudownym nasączeniem do ciasta, szczególnie świątecznego.
Drugim dodatkiem, który odkryłam tej jesieni jest domowy sok z pigwy. Pigwa jest mało popularnym i wykorzystywanym owocem, a szkoda bo to "polska cytryna" i podobnie jak ta oryginalna jest ogromnym źródłem witaminy C. Przygotowanie takiego soku jest bardzo proste. Umyte owoce należy pokroić w plastry i ściśle, warstwami ułożyć w słoiku, a każdą warstwę zasypać cukrem. Po 3- 4 dniach owoce należy usunąć. Sok z pigwy, podobnie jak cytrynę należy dodawać do nieco przestudzonej herbaty. Do tego zestawienia świetnie będzie pasował listek świeżej mięty, albo melisy.
O tej porze roku chętnie sięgam też po herbaty owocowe, ale tylko te sprawdzone, z suszonych owoców, a nie o smaku owoców! Polecam Wam herbaty marki Bifix . Miłośnicy tego magicznego napoju powinni być usatysfakcjonowani, bo oferta firmy jest naprawdę ogromna. Od wielu kompozycji owocowych przez ziołowe, napary, gatunkowe, suplementy diety czy ekskluzywną kolekcję herbat z najdalszych zakątków świata . Wszystkie herbaty produkowane są na bazie naturalnych surowców bez konserwantów i sztucznych barwników.
Szczególne właściwości rozgrzewające ma herbata malinowa i z czarnego bzu. Zazwyczaj zaparzam 2 saszetki i obowiązkowo dodaję 2 goździki, czasem też "wzmacniam"odrobiną wiśniówki :)
Dla Brazylijczyków herbata jest środkiem niwelującym wszystkie zmartwienia. Jej spożywanie to dla nich prawdziwa celebracja. Coraz częściej przekonuję się, że coś w tym jest...
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/11/Rozgrzewajace-dodatki-do-herbaty.html