Wykonanie
Podstawą wielkanocnego barszczu jest dobry zakwas.Oczywiście można go kupić w sklepie i sama często to robię,ale do świątecznego barszczu postarajmy się zrobić własny zakwas, tym bardziej, że to rzecz niezwykle prosta.

Składniki:1 szklanka
mąki żytniej razowej1 łyżka
otrąb owsianych700 ml ciepłej przegotowanej
wody1 łyżeczka
soli2 ząbki
czosnkuskórka
chleba razowego na zakwasie (opcjonalnie)
Mąkę mieszamy z
wodą, dodajemy
otręby (mają dodatkowo zagęścić zakwas, ale ich użycie nie jest niezbędne),
sól, pokrojony w słupki
czosnek i ewentualnie
chleb. Całość przelewamy do słoja, butelki, lub kamionki i odstawiamy w ciemne, ciemne miejsce na około 3 dni.Po tym czasie zakwas powinien już
mieć charakterystyczny zapach i kwaśny smak.Można go przechowywać do 2 tygodni w lodówce.Przepis na pyszny barszcz wielkanocny wg przepisu
Magdy Gessler znajdziecie TU