ßßß Cookit - przepis na Domowy zakwas na barszcz wielkanocny

Domowy zakwas na barszcz wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Podstawą wielkanocnego barszczu jest dobry zakwas.
Oczywiście można go kupić w sklepie i sama często to robię,
ale do świątecznego barszczu postarajmy się zrobić własny zakwas, tym bardziej, że to rzecz niezwykle prosta.
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 łyżka otrąb owsianych
700 ml ciepłej przegotowanej wody
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
skórka chleba razowego na zakwasie (opcjonalnie)
Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy otręby (mają dodatkowo zagęścić zakwas, ale ich użycie nie jest niezbędne), sól, pokrojony w słupki czosnek i ewentualnie chleb. Całość przelewamy do słoja, butelki, lub kamionki i odstawiamy w ciemne, ciemne miejsce na około 3 dni.
Po tym czasie zakwas powinien już mieć charakterystyczny zapach i kwaśny smak.
Można go przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Przepis na pyszny barszcz wielkanocny wg przepisu Magdy Gessler znajdziecie TU
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/04/Domowy-zakwas-na-barszcz-wielkanocny.html