Wykonanie
Kruche, delikatne babeczki, rozpływające się w ustach - w sam raz do święconki.Przepis Pani
Magdy wzbogaciłam o wnętrze babeczek,dodałam
budyń waniliowy i zrobiłam przykrywkę.Gorąco polecam, nie tylko na Wielkanoc.

Składniki: (porcja na 12-14 sztuk)200 g zimnego
masła300 g
mąki krupczatki4
żółtka100 g
cukru pudruszczypta
soliponadto:1/2
laski waniliibudyń waniliowy
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać
masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać
cukier puder i
żółtka. Wszystko razem szybko zagnieść na jednolite ciasto ( chodzi o to, by
masło miało jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłońmi ). Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut.W tym czasie ugotować
budyń, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polecam do gotującego
mleka dodać dodatkowo ziarenka z 1/2 laseczki
wanilii.
Budyń wystudzić.Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę oprószyć
mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Wylepiać nim posmarowane
masłem babeczki.Babeczki napełnić
budyniem, zostawiając nieco miejsca od brzegu. Każdą babeczkę przykryć
ciastem (najłatwiej "przykrywki" wyciąć foremką na babeczki). Ciasto nakłuć widelcem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180C do zezłocenia. Około 25 minut. Lekko wystudzić i oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)Źródło przepisu TU