ßßß Cookit - przepis na Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy

nazwa

Wykonanie

Czekoladowo-waniliowy sernik marmurkowy z nutą kawową na spodzie z herbatników kakaowych.
Delikatny i kremowy, choć nie należy do serników puszystych.
Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi mascarpone,
a wygląd połączeniu z płynną czekoladą.
Bardzo polecam, nawet tym, którzy nie mają wielkiego doświadczenia w pieczeniu serników.
Jeśli nie przepadacie za smakiem kawy w deserach,
wystarczy pominąć ten dodatek.
Składniki: (na formę 24x24 cm lub nieco mniejszą)
spód
ok. 20 szt herbatników kakaowych
masa serowa
500 g sera wiaderkowego dobrej jakości
500 g mascarpone
125 ml śmietanki 30%
120 g cukru pudru
5 jaj
1 budyń waniliowy
1 cukier wanilinowy
5 łyżek likieru Amaretto
100 g czekolady mlecznej lub kawowej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
polewa
1 łyżka masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50 ml śmietanki 30%
100 g Nutelli
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno formy (najlepiej użyć z odpinanymi bokami) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na dnie ułożyć herbatniki. W razie konieczności dociąć tak, by były ułożone ściśle, jeden obok drugiego.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, odstawić.
Wszystkie składniki masy serowej oprócz kawy, czekolady i likieru zmiksować w głębokim naczyniu. Miksować należy krótko, tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Dodać likier i jeszcze raz dobrze wymieszać.
3/4 szklanki masy odłożyć i połączyć z ostygniętą, ale jeszcze płynną czekoladą. Następnie wlać kawę i energicznie zamieszać.
Jasną masę powoli (by nie podniosły się herbatniki) wylać do formy. Na wierzchu zrobić kleksy z masy czekoladowej a następnie, delikatnie przemieszać je widelcem (patrz zdj.)
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w temp. 175C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130C i piec kolejne 70-80 minut (gdyby w czasie pieczenia wierzch zbytnio się rumienił można przykryć sernik folią aluminiową)
Studzić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotować polewę:
Śmietankę podgrzać w garnuszku, wsypać kawę i wymieszać, by dobrze się rozpuściła. Dodać pozostałe składniki. Podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę odstawić, by nieco wystygła i zgęstniała. Polać nią gotowy sernik.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/04/Sernik-marmurkowy.html