Wykonanie
Czekoladowo-
waniliowy sernik marmurkowy z nutą
kawową na spodzie z
herbatników kakaowych.Delikatny i kremowy, choć nie należy do serników puszystych.Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi
mascarpone,a wygląd połączeniu z płynną
czekoladą.Bardzo polecam, nawet tym, którzy nie mają wielkiego doświadczenia w pieczeniu serników.Jeśli nie przepadacie za smakiem
kawy w deserach,wystarczy pominąć ten dodatek.

Składniki: (na formę 24x24 cm lub nieco mniejszą)spódok. 20 szt
herbatników kakaowychmasa serowa500 g
sera wiaderkowego dobrej jakości500 g
mascarpone125 ml
śmietanki 30%120 g
cukru pudru5 jaj1
budyń waniliowy1
cukier wanilinowy5 łyżek
likieru Amaretto100 g
czekolady mlecznej lub kawowej2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)polewa1 łyżka
masła1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej50 ml
śmietanki 30%100 g Nutelli


Sposób wykonania:Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.Dno formy (najlepiej użyć z odpinanymi bokami) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Na dnie ułożyć
herbatniki. W razie konieczności dociąć tak, by były ułożone ściśle, jeden obok drugiego.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i odstawić do ostygnięcia.
Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej
wody, odstawić.Wszystkie składniki masy serowej oprócz
kawy,
czekolady i
likieru zmiksować w głębokim naczyniu. Miksować należy krótko, tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Dodać
likier i jeszcze raz dobrze wymieszać.3/4 szklanki masy odłożyć i połączyć z ostygniętą, ale jeszcze płynną
czekoladą. Następnie wlać
kawę i energicznie zamieszać.Jasną masę powoli (by nie podniosły się
herbatniki) wylać do formy. Na wierzchu zrobić kleksy z masy czekoladowej a następnie, delikatnie przemieszać je widelcem (patrz zdj.)

Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w temp. 175C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130C i piec kolejne 70-80 minut (gdyby w czasie pieczenia wierzch zbytnio się rumienił można przykryć sernik folią aluminiową)Studzić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.Przygotować polewę:
Śmietankę podgrzać w garnuszku, wsypać
kawę i wymieszać, by dobrze się rozpuściła. Dodać pozostałe składniki. Podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę odstawić, by nieco wystygła i zgęstniała. Polać nią gotowy sernik.Smacznego :)