ßßß Cookit - przepis na Pesto ze szpinaku - multiwitamina

Pesto ze szpinaku - multiwitamina

nazwa

Wykonanie

Dziś obiad na letnie popołudnie-
Makaron ze szpinakiem w formie pesto,
które bardzo przypadło mi do gustu.
Z dodatkiem czosnku, oleju rzepakowego, ziaren słonecznika i odrobiny skórki z cytryny.
Olbrzymią zaletą pesto są jego składniki odżywcze -to właściwie bomba witaminowa.
Ziarna słonecznika poprawiają przemianę materii, wzmacniają system nerwowy, zawierają prowitaminę A, witaminy E, B i F, a także błonnik,
potas, żelazo, cynk - a to kombinacja idealna dla serca.
Szpinak słynie z zawartości ogromnej ilości witaminy C i żelaza, natomiast olej rzepakowy ma nawet lepszy skład i walory odżywcze niż ceniona na całym świecie oliwa z oliwek. Jeśli dodamy do tego czosnek, słynący ze swoich właściwości bakteriobójczych, otrzymamy multiwitaminę na talerzu.
Składniki:
8 łyżek świeżych liści szpinaku
2 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno startego sera żółtego ( u mnie "Edam")
6 łyżek ojeju rzepakowego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Wszystkie składniki, oprócz cytryny, dobrze zmiksować blenderem.
Ugotować makaron, odcedzić, połączyć z pesto i wymieszać.
Dodatkowe ziarenka słonecznika podsmażyć na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia.
Makaron posypać prażonym słonecznikiem i udekorować skórką z cytryny.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/07/Pesto-ze-szpinaku-multiwitamina.html