Wykonanie
Dziś obiad na letnie popołudnie-
Makaron ze
szpinakiem w formie pesto,które bardzo przypadło mi do gustu.Z dodatkiem
czosnku,
oleju rzepakowego,
ziaren słonecznika i odrobiny
skórki z cytryny.Olbrzymią zaletą pesto są jego składniki odżywcze -to właściwie bomba witaminowa.
Ziarna słonecznika poprawiają przemianę materii, wzmacniają system nerwowy, zawierają prowitaminę A, witaminy E, B i F, a także błonnik,potas, żelazo, cynk - a to kombinacja idealna dla
serca.
Szpinak słynie z zawartości ogromnej ilości witaminy C i żelaza, natomiast
olej rzepakowy ma nawet lepszy skład i walory odżywcze niż ceniona na całym świecie
oliwa z oliwek. Jeśli dodamy do tego
czosnek, słynący ze swoich właściwości bakteriobójczych, otrzymamy multiwitaminę na talerzu.

Składniki:8 łyżek świeżych liści
szpinaku2 łyżki
ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania2 ząbki
czosnku2 łyżki drobno
startego sera żółtego ( u mnie "Edam")6 łyżek ojeju rzepakowego1 łyżeczka startej
skórki z cytrynyWszystkie składniki, oprócz
cytryny, dobrze zmiksować blenderem.Ugotować
makaron, odcedzić, połączyć z pesto i wymieszać.Dodatkowe ziarenka
słonecznika podsmażyć na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia.
Makaron posypać prażonym
słonecznikiem i udekorować
skórką z cytryny.Smacznego :)