Wykonanie

Wiele
razy robiło się u mnie w domu pastę z
ciecierzycy, ale bez kuminu (inaczej
kmin rzymski). Bardzo polubiłam tę
przyprawę i teraz już nie wyobrażam sobie bez niej humusu. Do tego dołączyłam
dyniową obsesję i powstał
dyniowy humus :). Tradycyjnie wykorzystuje się go jako dip, smarowidło do kanapek. Do czego innego jeszcze go wykorzystałam? Na patelni z kilkoma kroplami
oleju podsmażyłam ulubione
przyprawy, wrzuciłam ugotowany makaron/ryż brązowy. Pod koniec dodałam trochę humusu, wymieszałam i posypałam
pietruszką. Wyszedł z tego ekspresowy i pyszny obiad, polecam ;)Składniki:- 1 szklanka puree
dyniowego- 1 szklanka
ciecierzycy ugotowanej/z puszki- 4 łyżki
sezamu- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżeczka kuminu- sok z 1/2 małej
cytryny- 1 łyżka oleju/oliwy-
sól,
pieprz do smakuWszystkie składniki dokładnie zblenduj (na kremową konsystencję), przed podaniem możesz posypać
słodką papryką.