Wykonanie


Zwierzenia zacznę od tego, że nigdy w życiu nie
jadłam karpia... Muszę powiedzieć, że jakoś nie żałuję. Każdy niech sam wybiera, ale ja nie lubię widoku dłuugich kolejek w supermarkecie po
karpia, przenoszenia go w reklamówce i trzymania w wannie... Jednak
ryba na święta musi być i takie danie pojawi się u mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia,
łosoś trochę inaczej podany niż zwykle.
Jadłam u siostry M.
łososia posmarowanego czerwonym pesto i zapieczonego w cieście francuskim, było pysznie i zainspirowało mnie to do dalszych poszukiwań. Może ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie mojego przepisu ;DSkładniki (2-3 porcje):- 300 g fileta z
łososia*- 5 łyżek
przecieru pomidorowego- 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty
curry- 5 arkuszy
ciasta filo-
sól ,
pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżeczka
garam masala-
olej rzepakowy/masło do posmarowaniaFilet z
łososia pozbaw skóry, przetnij na 5-6 kawałków. Dopraw
solą,
pieprzem i
przyprawą garam masala. Odstaw do lodówki. W tym czasie w miseczce wymieszaj przecier z pastą
curry.
Ciasto filo przetnij na 4 części (na pół i jeszcze raz na pół). Ułóż na sobie 3-4 kawałki
ciasta filo do środka włóż kawałek
łososia, posmaruj z obu stron czerwonym sosem (po 2 łyżeczki na kawałek). Zawiń np. tak jak krokiety, posmaruj z wierzchu odrobiną tłuszczu. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, przez pierwsze 15 minut pod przykryciem z folii aluminiowej,
potem zdejmij i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj np. z
zieloną sałatką.*Najlepiej, żeby nie był zbyt gruby.