ßßß Cookit - przepis na Risotto z kwiatami cukini

Risotto z kwiatami cukini

nazwa

Wykonanie

Dziś na kolację proponuję lekkie i bardzo smaczne risotto z kwiatami cukini. Przepis jest bardzo prosty i zaręczam, że w 20 minut możecie wyczarować pyszne i zdrowe danie. Nie ma przecież nic lepszego jak sezonowe, świeże produkty. Cukinie najlepsze s ą gdy na ich koncu twki jeszcze okwiat. Tylko wtedy owoc ma delikatną skórkę, więc nie trzeba jej obiera ć, a nie uformowana jeszcze komora nasienna, pozwala jeść ją nawet na surowo…
Zapraszam serdecznie.)
Składniki na 4 osoby:
- 10 kwiatów cukini
- 300 g ryżu , mój vialone Nano, musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał.
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
- 150 g chudej, surowej wędzonki pokrojonej w drobną kosteczkę,
- ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub gorąca woda i warzywko)
- sól/pieprz/natka pietruszki do smaku
Wykonanie:
Cukinie myjemy, kroimy w małą kostkę. Z kwiatów cukini usuwamy szypułki i słupki kwiatowe, ponieważ są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Szybko płuczemy w zimnej wodzie, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w prążki. Na oleju podsmażamy ½ cebulki pokrojonej w kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i prążki kwiatów. Dusimy około 5 minut. Pamiętamy, że cukinie powinny pozostać chrupkie.
W głębokim garnku z grubym dnem podgrzewamy olej rzepakowy, a następnie podsmażamy cebulę na jasno złoty kolor. Do cebuli dodajemy suchy ryż i pokrojoną wędzonkę. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparowa ć. Gdy wino wyparuje należy go uzupelniać bulionem.
W tym celu w drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotto. Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy do wchłonięcia – nie należy przypalić ryżu i trzeba często mieszać. Następnie dolewamy kolejną łyżkę wazową bulionu. Nie zostawiajcie risotta samego podczas gotowania, nie może przestać “bulgotać” i musi “ prawie pływać w zupce”. Podany ma konsystencję kremową. Ryż na risotto z reguły gotuje sie 18/20 min, 5 min przed końcem dodajemy podduszone cukinie z kwiatami. Na sam koniec posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/06/risotto-z-kwiatami-cukini.html