Wykonanie

Dziś na kolację proponuję lekkie i bardzo smaczne risotto z kwiatami
cukini. Przepis jest bardzo prosty i zaręczam, że w 20 minut możecie wyczarować pyszne i zdrowe danie. Nie ma przecież nic lepszego jak sezonowe, świeże produkty.
Cukinie najlepsze s ą gdy na ich koncu twki jeszcze okwiat. Tylko wtedy
owoc ma delikatną skórkę, więc nie trzeba jej obiera ć, a nie uformowana jeszcze komora nasienna, pozwala jeść ją nawet na surowo…Zapraszam serdecznie.)

Składniki na 4 osoby:- 10 kwiatów
cukini- 300 g
ryżu , mój vialone Nano, musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał.- 4 łyżki
oleju rzepakowego- 1
cebula- 3/4 szklanki białego
wytrawnego wina,

- 150 g chudej, surowej wędzonki pokrojonej w drobną kosteczkę,- ok ¾ litra
wywaru warzywnego z kostki( lub gorąca
woda i warzywko)- sól/pieprz/natka
pietruszki do smakuWykonanie:
Cukinie myjemy, kroimy w małą kostkę. Z kwiatów
cukini usuwamy szypułki i słupki kwiatowe, ponieważ są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Szybko płuczemy w zimnej wodzie, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w prążki. Na
oleju podsmażamy ½
cebulki pokrojonej w kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę
cukinie i prążki kwiatów. Dusimy około 5 minut. Pamiętamy, że
cukinie powinny pozostać chrupkie.W głębokim garnku z grubym dnem podgrzewamy
olej rzepakowy, a następnie podsmażamy
cebulę na jasno złoty kolor. Do
cebuli dodajemy suchy
ryż i pokrojoną wędzonkę. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy
wino i pozwalamy mu wyparowa ć. Gdy
wino wyparuje należy go uzupelniać
bulionem.W tym celu w drugim garnku powinniśmy przygotować gorący
bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub
mieć gorącą
wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej
wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotto. Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do
ryżu porcję
bulionu i mieszamy do wchłonięcia – nie należy przypalić
ryżu i trzeba często mieszać. Następnie dolewamy kolejną łyżkę wazową
bulionu. Nie zostawiajcie risotta samego podczas gotowania, nie może przestać “bulgotać” i musi “ prawie pływać w zupce”. Podany ma konsystencję kremową.
Ryż na risotto z reguły gotuje sie 18/20 min, 5 min przed końcem dodajemy podduszone
cukinie z kwiatami. Na sam koniec posypujemy
natką pietruszki.Smacznego!