ßßß
Pozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego…Przepis z tej strony.Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie.
Składniki na spód:200 g ciasteczek80 g stopionego masła/ margaryny KasiaMasa budyniowa:2 budynie na 0.5l600 ml soku3 łyżki cukru3 dojrzale brzoskwinie250 ml śmietany 36%3 łyżki cukru pudru½ paczki cukru waniliowego1 duża bezaKruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku owocowym z dodatkiem 3 łyżek cukru. Lekko studzimy. Na spód ciasta wykładamy ćwiartki brzoskwiń, zalewamy budyniem, wstawiamy do stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wykładamy na wierzch ciasta, uprzednie wyjętego z formy. Posypujemy pokruszoną bezą.Smacznego