ßßß Cookit - przepis na Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa

Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa

nazwa

Wykonanie

Pozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego…
Przepis z tej strony.
Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie.
Składniki na spód:
200 g ciasteczek
80 g stopionego masła/ margaryny Kasia
Masa budyniowa:
2 budynie na 0.5l
600 ml soku
3 łyżki cukru
3 dojrzale brzoskwinie
250 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
½ paczki cukru waniliowego
1 duża beza
Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.
Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku owocowym z dodatkiem 3 łyżek cukru. Lekko studzimy. Na spód ciasta wykładamy ćwiartki brzoskwiń, zalewamy budyniem, wstawiamy do stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wykładamy na wierzch ciasta, uprzednie wyjętego z formy. Posypujemy pokruszoną bezą.
Smacznego
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2012/07/lekka-tarta-brzoskwiniowo-budyniowa.html