Wykonanie

Sernik drezdeński znany chyba lepiej pod nazwą Dresdner Eierschecke to pyszne ciasto na niedzielę. Składa się z
trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ zamiast kremu wybrałam delikatną masę
migdałową.Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92.

Składniki na spód:350 g
mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą zawartością
białka)15 g
drożdży60 g
cukru125 ml
mleka (letniego)50 g miękkiego masła/margaryny1
jajkoMasa serowa:500 g zmielonego
twarogu( u mnie
ricotta)120 g
cukru2
jajkaotarta
skórka z cytryny bioMasa migdałowa:250 g mielonych
migdałów4
jajka100 g
cukru1 łyżka
masłaparę kropel
olejku migdałowego (lub 2 gorzkie
migdały)Dodatkowo:
płatki migdałoweRozpoczynamy od przygotowania zaczynu z
drożdży.
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego
mleka. Dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżkę
mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z
drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy
jajka,
cukier i
skórkę cytrynowa na kremową masę. Nastepine dodajemy stopniowo po jednej łyżce
serka i lekko ubijamy na gładką puszysta masę.W osobnym garnku ubijamy całe
jajka z
cukrem na krem( ok 10 min), partiami dodajemy mączkę
migdałową i ostrożnie mieszamy, na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone
masło i
olejek migdałowy.Formę o wymiarach: 23x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, wykładamy na blachę i rękoma rozciągamy krawędzie ku górze. Ciasto nakłuwamy widelcem i razsmarowujemy na nim masę
serową, a
potem migdałową. Wierzch ciasta posypujemy
płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli górna część ciasta zacznie się przypalać należy przykryć folią aluminiową.