ßßß Cookit - przepis na Viennetta

Viennetta

nazwa

Wykonanie

“Mamo, ale ta Viennetta fajnie strzela”- stwierdziła moja córka, kiedy ukroiłam pierwszy kawałek lodowego deseru.
Oczywiście strzelały warstwy czakolady, nie było ich jak w oryginale dwanaście, bo tylko cztery, nie były też tak pofalowane, ale i tak w pełni oddały charakter tej pysznej rolady o wyglądzie królewskich koronek.
Zapraszam na delikatne śmietankowo-cytrynowe lody, przełożone warstwami gorzkiej czekolady.
Viennetta
Składniki na keksówkę 30x11 cm:
150 g gorzkiej czekolady 650 ml śmietany kremówki (500 na deser i 150 ml na dekoracje)
4 białka 150 g di cukru pudru
50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych
skórka otarta z cytryny bio
½ torebeczki waniliny lub ziarenka z ½ laski wanilii
Keksowkę lekko smarujemy margaryna i wykładamy papierem do pieczenia. Aby uniknąć nieestetycznych zagięć na deserze, wycięłam każdy element ściany keksówki osobno; moje ściany wystawały trochę ponad keksówkę, ponieważ później zawinęłam vienette jak paczuszkę. Oczywiscie najbardziej użyteczna okazuje się tutaj być keksówka silikonowa.
Rozpoczynamy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady. JesZcze gorącą czekoladę należy bardzo cieńko rozprowadzić na papierze do pieczenia. Ja narysowałam na papierze 4 prostokąty o wymiarach mojej keksówki. U mnie wyszły dwa arkusze czekolady, które następnie przecięłam i umieściłam w zamrażarce na dwóch blaszkach do pieczenia.
Następnie zaczynamy przygotowanie Viennetty.
Rozpoczynamy od ubicia białek z 4 łyżkami cukru pudru. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Do lekko ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy.
Ubijamy 500 ml śmietany z pozostałym cukrem. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny.
Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła.
Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę i kończymy na kremie.
Zawijamy do środka brzegi wystającego papieru i wstawiamy deser na 6 h lub całą noc do zamrażarki.
Przed podaniem wyjmujemy deser z zamrażarki, odwracamy keksówkę i układamy viennettę na prostokątnej paterze. Ubijamy pozostałą śmietanę i dekorujemy wg uznania.
Przepis lekko zmodyfikowany, z tej strony.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/07/viennetta.html