Wykonanie

“Mamo, ale ta Viennetta fajnie strzela”- stwierdziła moja córka, kiedy ukroiłam pierwszy kawałek
lodowego deseru.Oczywiście strzelały warstwy
czakolady, nie było ich jak w oryginale dwanaście, bo tylko cztery, nie były też tak pofalowane, ale i tak w pełni oddały charakter tej pysznej rolady o wyglądzie królewskich koronek.Zapraszam na delikatne
śmietankowo-
cytrynowe lody, przełożone warstwami
gorzkiej czekolady.

ViennettaSkładniki na keksówkę 30x11 cm:150 g
gorzkiej czekolady 650 ml
śmietany kremówki (500 na deser i 150 ml na dekoracje)4
białka 150 g di
cukru pudru50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowychskórka otarta z
cytryny bio½ torebeczki waniliny lub ziarenka z ½
laski waniliiKeksowkę lekko smarujemy
margaryna i wykładamy papierem do pieczenia. Aby uniknąć nieestetycznych zagięć na deserze, wycięłam każdy element ściany keksówki osobno; moje ściany wystawały trochę ponad keksówkę, ponieważ później zawinęłam vienette jak paczuszkę. Oczywiscie najbardziej użyteczna okazuje się tutaj być keksówka silikonowa.Rozpoczynamy od rozpuszczenia w kąpieli
wodnej czekolady. JesZcze gorącą
czekoladę należy bardzo cieńko rozprowadzić na papierze do pieczenia. Ja narysowałam na papierze 4 prostokąty o wymiarach mojej keksówki. U mnie wyszły dwa arkusze
czekolady, które następnie przecięłam i umieściłam w zamrażarce na dwóch blaszkach do pieczenia.Następnie zaczynamy przygotowanie Viennetty.Rozpoczynamy od ubicia
białek z 4 łyżkami
cukru pudru.
Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Do lekko ubitych
białek dodajemy po łyżce
cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy.Ubijamy 500 ml
śmietany z pozostałym
cukrem. Na końcu dodajemy
skórkę z cytryny.Do
białek porcjami dodajemy
bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła.Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat
czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy
czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu
czekoladę, krem, orzeszki,
czekoladę, krem, orzeszki,
czekoladę i kończymy na kremie.Zawijamy do środka brzegi wystającego papieru i wstawiamy deser na 6 h lub całą noc do zamrażarki.Przed podaniem wyjmujemy deser z zamrażarki, odwracamy keksówkę i układamy viennettę na prostokątnej paterze. Ubijamy pozostałą
śmietanę i dekorujemy wg uznania.Przepis lekko zmodyfikowany, z tej strony.
