Wykonanie

Dziś znowu deser
truskawkowy, mam nadzieję, że mi wybaczycie.
Truskawki u nas już się kończć, więc pragnę nacieszyć się nimi na cały rok. Zapraszam na leciutki, prawie dietetyczny sernik na chrupkim,
ciasteczkowym spodzie, z delikatnym musem
truskawkowym,
jogurtem i
serkiem ricotta. Pyszny i aromatyczny. Idealny na deser lub na podwieczorek dla naszych milusińskich.Nie licząc czasu chłodzenia ( najlepiej jak
spędzi w lodówce całą noc), przygotowuje się go w kwadrans, a brudzi jeden garnuszek, miskę i blender.Jest prosty w przygotowaniu i efektowny. A ten aromat- poezja! Z pewnością powtórzę go jeszcze nie raz. Może pominę
ciasteczkowy spód i podam go w formie mrożonego deseru, lub przygotuje kruche tartinki?Natchniemem był przepis Babeczki Zuzki na Sernik
truskawkowy na zimno ( z małymi zmianami).

Składniki na spód( tortownica 24 cm):240 g
ciastek80 g masła/dobrej
margarynyTłuszcz roztopiamy na małym gazie.
Ciastka kruszymy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i tłuczemy wałkiem. Do masy
ciasteczkowej wlewamy rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę
ciasteczkową wysypujemy na dno formy i wyrównujemy grzbietem łyżki. Schładzamy w lodówce przez 1 h.

Mus
truskawkowy:250 g
jogurtu greckiego ( u mnie dość gęsty zwykły)250 g
serka ricotta125 ml
śmietany kremówki 36%( można pominąć, użyłam
śmietany, ponieważ resztę zużyłam na dekorację)500 g
truskawek5 łyżek
cukru pudru ( ilość
cukru zależy od
truskawek)25 g
żelatyny (ok. 2 ½ czubate łyżki )¼ szklanki
wodyŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i energicznie mieszamy do czasu, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, miksujemy blenderem na puree. Do misy blendera z puree, kolejno dodajemy
serek ricotta,
jogurt,
śmietanę i
cukier puder. Ubijamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przestudzoną
żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami musu).Masę
serowo truskawkową przelewamy na
ciasteczkowy spód i wstawiamy na noc do lodówki.

Przed podaniem ubijamy pozostałą kremówkę z łyżka
cukru pudru i dekorujemy wierzch sernika.