Wykonanie
Bardzo pyszna surówka. Często robię surówki z
kapusty pekińskiej na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw mam ograniczony przez samą siebie. Co prawda można kupić warzywa jakie się tylko chce (
pomidory,
ogórki świeże,
sałata,
brokuł,
kalafior i wiele innych), ale ja nie korzystam z tej oferty, czekam na swoje, z własnego ogrodu. Tak więc dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno surówkę z
kapustą pekińską w roli głównej.Przepis dostałam przed laty od jednej z kuzynek, ale i na wielu stronach internetowych można ją znaleźć.

Składniki :80 dag
kapusty pekińskiej1 puszka
brzoskwiń w lekkim
syropie10 dag
rodzynek4 łyżki
majonezuprzyprawa curry,
sól,
pieprz do smaku½ łyżki
soku z cytrynyWykonanie :
Rodzynki myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
Brzoskwinie kroimy w drobne plasterki. Składniki mieszamy.Do
majonezu dodajemy ¼ szklanki
syropu z
brzoskwiń i zalewamy surówkę. Dodajemy
przyprawy:
curry,
sól,
pieprz do smaku.Aby surówka miała wyrazisty smak dodajemy ½ łyżki
soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz. przed podaniem do stołu.Najlepsza jest do drobiu.