ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z BRZOSKWINIAMI I RODZYNKAMI

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z BRZOSKWINIAMI I RODZYNKAMI

nazwa

Wykonanie

Bardzo pyszna surówka. Często robię surówki z kapusty pekińskiej na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw mam ograniczony przez samą siebie. Co prawda można kupić warzywa jakie się tylko chce (pomidory, ogórki świeże, sałata, brokuł, kalafior i wiele innych), ale ja nie korzystam z tej oferty, czekam na swoje, z własnego ogrodu. Tak więc dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno surówkę z kapustą pekińską w roli głównej.
Przepis dostałam przed laty od jednej z kuzynek, ale i na wielu stronach internetowych można ją znaleźć.
Składniki :
80 dag kapusty pekińskiej
1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
10 dag rodzynek
4 łyżki majonezu
przyprawa curry, sól, pieprz do smaku
½ łyżki soku z cytryny
Wykonanie :
Rodzynki myjemy i sparzamy wrzątkiem. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Brzoskwinie kroimy w drobne plasterki. Składniki mieszamy.
Do majonezu dodajemy ¼ szklanki syropu z brzoskwiń i zalewamy surówkę. Dodajemy przyprawy: curry, sól, pieprz do smaku.
Aby surówka miała wyrazisty smak dodajemy ½ łyżki soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz. przed podaniem do stołu.
Najlepsza jest do drobiu.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/03/SUROWKA-Z-KAPUSTY-PEKINSKIEJ-Z-BRZOSKWINIAMI-I.html