ßßß Cookit - przepis na OGÓRKI KISZONE Z PAPRYCZKĄ CHILI

OGÓRKI KISZONE Z PAPRYCZKĄ CHILI

nazwa

Wykonanie

Sezon ogórkowy trwa. Zapewne wielu z Was robi przeróżne przetwory z ogórków na późniejszy okres, bądź też jako małosolne do bezpośredniego użycia. U mnie też sukcesywnie wypełniam półki w piwnicy słoikami z ogórkami. Kiszę je systematycznie, gdy tylko podrosną na pędach.
Składniki :
5 kg ogórków
5 litrów wody
200g soli kamiennej (najlepiej niejodowanej)
do każdego słoika o poj. 1 , 5 litra dajemy :
3 - 4 kwiatostany kopru*
2 - 3 ząbki czosnku
2 - 3 kawałki korzenia chrzanu
kawałek papryczki chili
* Najlepsze są z dojrzałymi nasionami. Daję z łodygą o długości ok. 10 cm, gdy nie mam dużo kopru.
Wykonanie :
Ogórki myjemy, odstawiamy do osiąknięcia z wody. Układamy ciasno w słojach, na dnie których dajemy wcześniej kwiatostany kopru. Do każdego słoja dajemy pokrojony na kawałki czosnek i chrzan. Gdy chcemy, aby ogórki miały ostry smak dodajemy kawałek papryczki chili. Jeżeli chcemy mieć łagodne, pomijamy ten ostry dodatek. Wodę z solą zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Po wystudzeniu wynosimy w chłodne miejsce.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/07/OGORKI-KISZONE-Z-PAPRYCZKA-CHILLI.html