Wykonanie
Placuszki robię na różne sposoby. Nie mogło zabraknąć i tych z
morelami. Choć w tym roku w moim ogrodzie nie ma urodzaju na te pyszne
owoce, to jednak pokusiłam się na wykorzystanie ich nie tylko na surowo. Usmażyłam na niedzielne śniadanie takie oto placuszki. Będzie też niebawem obiecane wcześniej ciasto.

Składniki :(na 14 sztuk średniej wielkości placuszków)3
jajka2 łyżki
cukru¹⁄³ łyżeczki
soli10 dag
mąki pszennej3 łyżki słodkiej
śmietanki (
mleka)1 płaska łyżeczka mielonego
cynamonu2 - 3
moreleponadto :
cukier puder do obsypania placuszków
olej do smażenia

Wykonanie :
Morele sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paseczki.
Mąkę mieszamy z
cynamonem.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę . Dodajemy
sól,
cukier i ubijamy. Dajemy po 1
żółtku i dalej ubijamy. Wsiewamy
mąkę z
cynamonem mieszając delikatnie łyżką. Dodajemy
śmietankę, delikatnie mieszamy. Na rozgrzany
olej kładziemy małymi porcjami ciasto, po kilka kawałeczków
moreli, a na nie niewielkie porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu, czyli jeszcze ciepłe.