Wykonanie
Naleśniki to ulubiona potrawa zarówno dzieci jak i dorosłych. Z farszem słodkim lub wytrawnym można jeść na śniadanie, obiad jak i kolację.Dobry dla naleśników przepis podstawowy to połowa sukcesu. Farsz można sobie już dobierać dowolnie, w zależności od upodobań
smakowych.
Składniki :3
jajka1½ szklanki
mleka1½ szklanki
wody2 szklanki
mąki pszennej (280 g)1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukru (jeżeli nadzienie jest wytrawne można dać tylko szczyptę)1 łyżka
olejudodatkowo :schłodzone kosteczki
smalcu do smażeniaDo smażenia stosuję małe kosteczki
smalcu uprzednio schłodzonego w lodówce, nasadzam na widelec i smaruję patelnię tylko tak, aby błyszczała.Wykonanie :Mieszamy
wodę z
mlekiem i połowę ilości wlewamy do naczynia. Wbijamy
jajka, dodajemy
sól, ewentualnie
cukier i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy porcjami przesianą
mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto nie powinno zawierać grudek, powinno być gładkie. Odstawiamy na 5 minut, po czym wlewamy pozostałą mieszaninę
mleka z
wodą, łyżkę
oleju i miksujemy. Ponownie odstawimy na co najmniej 5 minut, aby
mąka rozkleiła się.Nagrzaną patelnię (używam starej, wysłużonej, stalowej patelni cygańskiej) smarujemy cienką warstewką tłuszczu. Nalewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. Smażymy z obu stron (ok. 50 sekund jedną stronę) do lekkiego przyrumienienia na średnim ogniu. Pamiętajmy by każdorazowo przed wylaniem na patelnię ciasto dokładnie wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.
Polecam również :