ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY

NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY

nazwa

Wykonanie

Naleśniki to ulubiona potrawa zarówno dzieci jak i dorosłych. Z farszem słodkim lub wytrawnym można jeść na śniadanie, obiad jak i kolację.
Dobry dla naleśników przepis podstawowy to połowa sukcesu. Farsz można sobie już dobierać dowolnie, w zależności od upodobań smakowych.
Składniki :
3 jajka
1½ szklanki mleka
1½ szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej (280 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru (jeżeli nadzienie jest wytrawne można dać tylko szczyptę)
1 łyżka oleju
dodatkowo :
schłodzone kosteczki smalcu do smażenia
Do smażenia stosuję małe kosteczki smalcu uprzednio schłodzonego w lodówce, nasadzam na widelec i smaruję patelnię tylko tak, aby błyszczała.
Wykonanie :
Mieszamy wodę z mlekiem i połowę ilości wlewamy do naczynia. Wbijamy jajka, dodajemy sól, ewentualnie cukier i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy porcjami przesianą mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto nie powinno zawierać grudek, powinno być gładkie. Odstawiamy na 5 minut, po czym wlewamy pozostałą mieszaninę mleka z wodą, łyżkę oleju i miksujemy. Ponownie odstawimy na co najmniej 5 minut, aby mąka rozkleiła się.
Nagrzaną patelnię (używam starej, wysłużonej, stalowej patelni cygańskiej) smarujemy cienką warstewką tłuszczu. Nalewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. Smażymy z obu stron (ok. 50 sekund jedną stronę) do lekkiego przyrumienienia na średnim ogniu. Pamiętajmy by każdorazowo przed wylaniem na patelnię ciasto dokładnie wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/02/NALESNIKI-PRZEPIS-PODSTAWOWY.html