Wykonanie
Delikatne i smaczne kotlety jarskie. Warto je zrobić choć raz, gdy w zasięgu mamy świeże
kalafiory. Przepis pochodzi z książki "Potrawy jarskie i z ryb Siostry Leonilli ". Trochę zmodyfikowałam.

Składniki :1 duży
kalafior (ok. 1,20 kg)1 mała
cebula ( ok. 6o g)1
jajko3 łyżki
kaszy manny½ łyżeczki
papryki słodkiej mielonej½ łyżki posiekanej
natki pietruszkisól do smakudodatkowo :1-2
mandarynkimajonezbułka tarta do panierowania
olej do smażeniaWykonanie :
Kalafior gotujemy, odciskamy
wodę i sok. Ta czynność jest bardzo ważna, gdyż niedokładne odciśnięcie może spowodować rozpadanie się kotletów podczas smażenia.
Cebulkę drobno siekamy i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do masy kalafiorowej. Dokładnie wyrabiamy( ja wyrabiałam dłońmi). Masa kalafiorowa powinna
mieć konsystencję jak na kotlety z
mięsa mielonego. Gdyby nie, to dodajemy jeszcze trochę
kaszy manny. Formujemy owalne kotlety, panierujemy w
bułce tartej i smażymy na
oleju z obu stron na złoty kolor. Dekorujemy plastrami
mandarynki i kleksami
majonezu. Podajemy z frytkami.