ßßß Cookit - przepis na KOTLETY Z KALAFIORA

KOTLETY Z KALAFIORA

nazwa

Wykonanie

Delikatne i smaczne kotlety jarskie. Warto je zrobić choć raz, gdy w zasięgu mamy świeże kalafiory. Przepis pochodzi z książki "Potrawy jarskie i z ryb Siostry Leonilli ". Trochę zmodyfikowałam.
Składniki :
1 duży kalafior (ok. 1,20 kg)
1 mała cebula ( ok. 6o g)
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
½ łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
dodatkowo :
1-2 mandarynki
majonez
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie :
Kalafior gotujemy, odciskamy wodę i sok. Ta czynność jest bardzo ważna, gdyż niedokładne odciśnięcie może spowodować rozpadanie się kotletów podczas smażenia. Cebulkę drobno siekamy i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do masy kalafiorowej. Dokładnie wyrabiamy( ja wyrabiałam dłońmi). Masa kalafiorowa powinna mieć konsystencję jak na kotlety z mięsa mielonego. Gdyby nie, to dodajemy jeszcze trochę kaszy manny. Formujemy owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Dekorujemy plastrami mandarynki i kleksami majonezu. Podajemy z frytkami.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/08/KOTLETY-Z-KALAFIORA.html