Wykonanie
To piaskowe ciasto w połączeniu z masą
kokosową i węgierkami ma oryginalny smak i dekoracyjny wygląd. Niestety sezon na
śliwki w moim ogrodzie nieuchronnie kończy się.W tym roku śliwy u mnie dość ładnie zaowocowały, ale niestety nie miały korzystnych warunków pogodowych i w rezultacie zbiory były niskie. Jednakże pozwoliłam sobie zaszaleć i upiekłam jeszcze jeden placek z węgierkami. Był smaczny, pozostały już tylko fotki no i przepis, którym pragnę podzielić się z
Wami moi
Drodzy :)Przepis pochodzi z miesięcznika "moje Gotowanie" nr 9/2010. Trochę zmodyfikowałam.

Składniki na spód :2 szklanki
mąki pszennej½ szklanki
mąki ziemniaczanej200g
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego (16g)4 łyżki wiórek
kokosowych250 g
masła3
żółtka3
jajka2 - 3 łyżki kwaśnej
śmietanyok. 1 kg
śliwek węgierek400 ml
śmietany kremówki1 szklanka
cukru + 3 łyżki do piany z
białek240g wiórek
kokosowychsok i skórka otarta z 1 dużej
cytryny3
białka2 łyżki
mąki ziemniaczanejdodatkowo :
cukier perlisty do posypania placka (niekoniecznie)Wykonanie placka :
Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.
Mąkę pszenną i pół szklanki
mąki ziemniaczanej przesiewamy, dodajemy
cukier puder,
cukier wanilinowy, 4 łyżki wiórek
kokosowych i dokładnie mieszamy. Na mieszankę suchych składników ścieramy na tarce mocno schłodzone
masło, dokładnie mieszamy, rozcierając palcami grudki. Dodajemy
jajka,
żółtka,
śmietanę i mieszamy dokładnie drewnianą, masywną łyżką. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 190°C na jasno złoty kolor. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.W czasie pieczenia ciasta wykonujemy masę
kokosową. Do rondelka wlewamy 400 ml
śmietany kremówki, wsypujemy szklankę
cukru i podgrzewamy. Gdy
cukier rozpuści się, wsypujemy
wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok, skórkę otartą z
cytryny i studzimy. Ubijamy pianę z 3
białek, dodajemy 3 łyżki
cukru, wsypujemy porcjami 2 łyżki
mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszając. Równie delikatnie mieszamy z przestudzoną ( może być lekko ciepła) masą
kokosową.Na upieczony spód wykładamy równomiernie na całej powierzchni masę
kokosową. Na wierzchu układamy połówki węgierek, wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut w temp. 190 °C.Po przestudzeniu placek możemy posypać
cukrem perlistym ( ale nie jest to konieczne)



Polecam również :W kuchni na wesoło :-
Panie doktorze, moja żona wyjechała do sanatorium i zostawiła mnie z dzieckiem. Opiekuję się nim starannie - dużo przebywa na powietrzu, codziennie je
kąpię, dobrze śpi, a mimo to z dnia na dzień jest słabsze i chudnie....- A czym pan je karmi?- O rany czułem, że o czymś zapomniałem...!