ßßß Cookit - przepis na CIASTO ŚLIWKOWO - KOKOSOWE

CIASTO ŚLIWKOWO - KOKOSOWE

nazwa

Wykonanie

To piaskowe ciasto w połączeniu z masą kokosową i węgierkami ma oryginalny smak i dekoracyjny wygląd. Niestety sezon na śliwki w moim ogrodzie nieuchronnie kończy się.
W tym roku śliwy u mnie dość ładnie zaowocowały, ale niestety nie miały korzystnych warunków pogodowych i w rezultacie zbiory były niskie. Jednakże pozwoliłam sobie zaszaleć i upiekłam jeszcze jeden placek z węgierkami. Był smaczny, pozostały już tylko fotki no i przepis, którym pragnę podzielić się z Wami moi Drodzy :)
Przepis pochodzi z miesięcznika "moje Gotowanie" nr 9/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki na spód :
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
200g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 łyżki wiórek kokosowych
250 g masła
3 żółtka
3 jajka
2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
ok. 1 kg śliwek węgierek
400 ml śmietany kremówki
1 szklanka cukru + 3 łyżki do piany z białek
240g wiórek kokosowych
sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
3 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo :
cukier perlisty do posypania placka (niekoniecznie)
Wykonanie placka :
Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Mąkę pszenną i pół szklanki mąki ziemniaczanej przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, 4 łyżki wiórek kokosowych i dokładnie mieszamy. Na mieszankę suchych składników ścieramy na tarce mocno schłodzone masło, dokładnie mieszamy, rozcierając palcami grudki. Dodajemy jajka, żółtka, śmietanę i mieszamy dokładnie drewnianą, masywną łyżką. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 190°C na jasno złoty kolor. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
W czasie pieczenia ciasta wykonujemy masę kokosową. Do rondelka wlewamy 400 ml śmietany kremówki, wsypujemy szklankę cukru i podgrzewamy. Gdy cukier rozpuści się, wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok, skórkę otartą z cytryny i studzimy. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy 3 łyżki cukru, wsypujemy porcjami 2 łyżki mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszając. Równie delikatnie mieszamy z przestudzoną ( może być lekko ciepła) masą kokosową.
Na upieczony spód wykładamy równomiernie na całej powierzchni masę kokosową. Na wierzchu układamy połówki węgierek, wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut w temp. 190 °C.
Po przestudzeniu placek możemy posypać cukrem perlistym ( ale nie jest to konieczne)
Polecam również :
W kuchni na wesoło :
-Panie doktorze, moja żona wyjechała do sanatorium i zostawiła mnie z dzieckiem. Opiekuję się nim starannie - dużo przebywa na powietrzu, codziennie je kąpię, dobrze śpi, a mimo to z dnia na dzień jest słabsze i chudnie....
- A czym pan je karmi?
- O rany czułem, że o czymś zapomniałem...!
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/08/CIASTO-SLIWKOWO-KOKOSOWE.html