ßßß Cookit - przepis na AMERYKAŃSKI CHLEB SEROWY NA SODZIE

AMERYKAŃSKI CHLEB SEROWY NA SODZIE

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny chlebek. Zwykle piekę chleb na drożdżach, ale od pewnego czasu i ten na sodzie wszedł na stałe do rodzinnego jadłospisu. Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej "Pizze, chleby, foccacie".
Chleb jest bardzo apetyczny, wilgotny, z wyraźnym akcentem sera cheddar. Właśnie ten przebijający się smak cheddaru sprawia, że sięgamy raz po raz po kolejne kromki. Mnie osobiście bardzo smakuje z twarożkiem i miodem. Podaję go m.in. do zup, w szczególności do flaków. Ale też jest pyszny, gdy się go je sam, bez dodatków.
Składniki :
4 szklanki mąki pszennej
2 jaja
30 dag startego sera cheddar
400 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
12 dag masła
¾ łyżeczki sody
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Wykonanie :
Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy do dużego naczynia. Dodajemy starty ser, masło i mieszamy końcówkami do wyrabiania ciasta aż powstanie jednolita drobna "kaszka".
Jajka lekko ubijamy i i dodajemy do "kaszki" pozostawiając 1 łyżkę do posmarowania powierzchni chlebów. Wlewamy maślankę i wyrabiany ciasto ok. 10 minut, do chwili. aż będzie odstawać od ścianek naczynia.
Ciasto przekładamy do dwóch foremek, smarujemy pozostałym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki wody, wykonujemy ukośne nacięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy ok. 1 godziny.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Studzimy po wyjęciu z piekarnika na kratce przez ok. 15 minut po czym okręcamy w ściereczkę.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/03/AMERYKANSKI-CHLEB-SEROWY-NA-SODZIE.html