Wykonanie
Bardzo smaczny chlebek. Zwykle piekę
chleb na drożdżach, ale od pewnego czasu i ten na sodzie wszedł na stałe do rodzinnego jadłospisu. Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej "Pizze,
chleby, foccacie".
Chleb jest bardzo apetyczny, wilgotny, z wyraźnym akcentem
sera cheddar. Właśnie ten przebijający się smak
cheddaru sprawia, że sięgamy raz po raz po kolejne kromki. Mnie osobiście bardzo smakuje z
twarożkiem i
miodem. Podaję go m.in. do zup, w szczególności do flaków. Ale też jest pyszny, gdy się go je sam, bez dodatków.

Składniki :4 szklanki
mąki pszennej2
jaja30 dag
startego sera cheddar400 ml
maślanki lub
jogurtu naturalnego12 dag
masła¾ łyżeczki
sody1 płaska łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliWykonanie :
Mąkę,
sól,
sodę i
proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy do dużego naczynia. Dodajemy
starty ser,
masło i mieszamy końcówkami do wyrabiania ciasta aż powstanie jednolita drobna "
kaszka".
Jajka lekko ubijamy i i dodajemy do "
kaszki" pozostawiając 1 łyżkę do posmarowania powierzchni
chlebów. Wlewamy
maślankę i wyrabiany ciasto ok. 10 minut, do chwili. aż będzie odstawać od ścianek naczynia.Ciasto przekładamy do dwóch foremek, smarujemy pozostałym
jajkiem z dodatkiem 1 łyżki
wody, wykonujemy ukośne nacięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy ok. 1 godziny.Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Studzimy po wyjęciu z piekarnika na kratce przez ok. 15 minut po czym okręcamy w ściereczkę.

