Wykonanie
Pizza najlepsza na każdą okazję :)2 szkl.
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejpół szkl. ciepłej
wody z odrobiną
mleka25 dag
drożdży4 łyżki
olejusólDrożdże zalej miesznaką ciepłej
wody z
mlekiem, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp
mąki,
sól, dodaj
olej oraz rozczyn z
drożdży, ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 min. W tym czasie przygotuj ulubione składniki, do tego przepisu wykorzystałyśmy:1 kulkę
mozarelli5 plasterków
kiełbasy krakowskiej8 dużych
pieczarek1 małą
cebulę3
papryczki jalapenoPieczarki z
cebulą podsmaż na patelni, pozostałe składniki pokrój na kawałki.Ciasto rozciągnij na blasze, użyłyśmy formy do pizzy o średnicy 30 cm, posmaruj
sosem pomidorowym (
koncentrat pomidorowy,
pieprz,
zioła), ułóż
ser, a następnie wszystkie składniki. Odstaw na 10 min. do wyrośnięcia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na około 30 min.Smacznego!