Wykonanie
Biała kiełbasa zapiekana w musztardzie francuskiej z dodatkiem
białego wina
Składniki:- surowa
biała kiełbasa, którą formujemy w
ślimaki za pomocą wykałaczek-
olej do smażenia- kilka plastrów
wędzonego boczku- 1 duża
cebula pokrojona w krążki- 100g obranego
czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki- 150ml
białego wina- 1 łyżka gruboziarnistej
musztardy-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Kiełbasę smażymy na
oleju z obu stron, aż się lekko z każdej zrumieni.
Kiełbasę należy wcześniej delikatnie ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Podsmażoną
kiełbasę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym
oleju podsmażamy
boczek. Nastepnie dodajemy
cebulę, a kiedy lekko zmięknie dodajemy do całości
czosnek. Wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego, pokrywając
kiełbasę.
Wino mieszamy z
musztardą i polewamy całość.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec ok. 20min.
Kiełbaski podawać z
bagietką. Ja tym razem podałam z młodymi ziemniaczkami, które wstępnie podgotowane "podrzuciłam" do naczynia żaroodpornego, aby przeszły aromatem kiełbasek.Przepis z magazynu "
Sól i
pieprz" styczeń-luty 2013. Uwaga: z powodu bardzo słonej
musztardy nie dodałam tutaj
soli oraz z powodu dobrze przyprawionej
pieprzem białej kiełbasy nie używałąm również
pieprzu. Całość komponowała się wyśmienicie i pomimo nie użycia w przepisie obie
przyprawy były bardzo wyczuwalne.