Bakłażan z szynką, pieczarkami i serem pleśniowym...Uwielbiam ser pleśniowy! Aż sama się sobie dziwię, kiedy tylko przypomnę sobie mój stosunek do niego jeszcze kilka lat wcześniej... No cóż, człowiek musi dorosnąć do niektórych smaków - takie jest moje zdanie... Tym razem proponuję wam nieco wegetariańskie danie... Zapraszam...Składniki:- 1x bakłażan- 1x cebula- 8x średnich pieczarek- szynka- ser pleśniowy - niebieski- pieprz czarny- margarynaPrzygotowanie:Bakłażan przekrawamy na pół i wydążamy - wszystko dobrze posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny.Na patelni, na margarynie, podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy opłukany, pokrojony w kostkę bakłażan (tą wydrążoną część). Szynkę kroimy w paski i dodajemy. Pieczarki kroimy w kostkę. Wszystko doprawiamy pieprzem.Bakłażan opłukujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Wypełniamy farszem i posypujemy serem pleśniowym. Piekarnik nagrzewamy na 250 st. C, góra-dół. Bakłażan wkładamy do żaroodpornego naczynia i nakrywamy. Pieczemy, aż bakłażan zmięknie, a ser się roztopi.