ßßß Cookit - przepis na Solanki

Solanki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja śniadaniowa w ramach Ezoterycznego spotkania przy piekarniku z kilkoma innymi blogerami. Dzięki jednoczesnej akcji na kilku blogach możecie znaleźć przepis na te same rogale w różnych odsłonach. Rogaliki nazywają się solankami z względu na słony smak (gdy do posypania rogali użyjemy soli morskiej). Mnie jednak smakowała bardziej wersja z czarnuszką i kminkiem. Przepis oryginalny .
Solanki
/12-16 rogalików (w zależności od wielkości)/
400g mąki pszennej typ 450g
100 g mąki żytniej typ 720 (można zastąpić mąką pszenną)
1 jajko
125 ml letniego mleka
125 ml letniej wody
1 łyżeczka drożdży instant
do smarowania: 1 roztrzepane jajko + do posypania sól morska lub czarnuszka lub kminek lub sezam
Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Dodać mleko, wodę i jajko. Ciasto dobrze wyrobić. Zostawić w cieple na 1 godzinę do wyrośnięcia (lub aż podwoi swoją objętość). Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować. Pokroić na trójkąty, zwinąć jak rogale, tylko solanki powinny być proste. Zostawić do wyrośnięcia na 30minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać dodatkami. Piec w 180°C przez ok. 20 minut lub do ozłocenia.
Zobaczcie także rogale u: Małgosi, Dobrafki, Matki Wariatki, Joanny, Ali, Bożeny, Łucji .
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/01/Solanki.html