Wykonanie
Dzisiaj propozycja
śniadaniowa w ramach Ezoterycznego spotkania przy piekarniku z kilkoma innymi blogerami. Dzięki jednoczesnej akcji na kilku blogach możecie znaleźć przepis na te same
rogale w różnych odsłonach. Rogaliki nazywają się solankami z względu na słony smak (gdy do posypania
rogali użyjemy
soli morskiej). Mnie jednak smakowała bardziej wersja z
czarnuszką i
kminkiem. Przepis oryginalny .Solanki/12-16 rogalików (w zależności od wielkości)/400g
mąki pszennej typ 450g100 g
mąki żytniej typ 720 (można zastąpić
mąką pszenną)1
jajko125 ml letniego
mleka125 ml letniej
wody1 łyżeczka
drożdży instantdo smarowania: 1 roztrzepane
jajko + do posypania
sól morska lub
czarnuszka lub
kminek lub
sezamMąki wymieszać z
solą i
drożdżami. Dodać
mleko,
wodę i
jajko. Ciasto dobrze wyrobić. Zostawić w cieple na 1 godzinę do wyrośnięcia (lub aż podwoi swoją objętość). Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować. Pokroić na trójkąty, zwinąć jak
rogale, tylko solanki powinny być proste. Zostawić do wyrośnięcia na 30minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać dodatkami. Piec w 180°C przez ok. 20 minut lub do ozłocenia.

Zobaczcie także
rogale u: Małgosi, Dobrafki,
Matki Wariatki, Joanny, Ali, Bożeny, Łucji .