ßßß
Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka dajemy 350 ml. Odstawiamy do ostudzenia.Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek na środku. W 250 ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże, 3 czubate łyżki mąki i 3 łyżki cukru. Wlewamy do dołka w mące, przykrywamy miskę czystą ściereczką i zostawiamy drożdże do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Rozpuścić masło, zostawić do ostygnięcia.Gdy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe składniki. Dobrze wyrabiamy ciasto i zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia ciasta przykryte i w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość.Dzielimy ciasto na 6 części, każdą z nich wałkujemy na wąski długi prostokąt. Na środku każdego paska układamy budyń i zaklejamy brzegi ciasta (tak by budyń był w środku). Z 3 pasków z budyniem zaplatamy chałkę (warkocz) i na końcu podwijamy zlepione końcówki pod spód. Posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać makiem, grubym cukrem lub kruszonką. Chałki zostawić na blaszce wyłożonej papierem na ok. 30 minut. Piec w 180°C około 30 minut.
Smacznego!