Wykonanie
25. maja miałam okazje uczestniczyć w spotkaniu kulinarno dietetycznym organizowanych przez firmę Oleofarm oraz
City Park Hotel & Residance. Spotkanie odbyło się w Poznaniu w restauracji Cucina.

Mimo, że mieszkałam w okolicach Cuciny przez 5 lat, to byłam tam po raz pierwszy. Bardzo ładne wnętrze i pozytywni ludzie z pasją :)Spotkanie rozpoczęliśmy od krótkiego przedstawienia siebie, a następnie krótkiego wykładu na temat zdrowego odżywiania prowadzonego przez dietetyka
Hannę Głowacką.

Gdy byliśmy już uzbrojeni w teoretyczną wiedzę, mogliśmy przejść do praktyki i spróbować kilkunastu zdrowych
soków. Z racji, że nie były sztucznie dosładzane, to można było poczuć różnicę
między tymi sklepowymi, a tymi naturalnymi. Chyba najbardziej smakował mi sok z
granatu oraz sok z aronii, brzoza również robiła całkiem pozytywne wrażenie...Na długo zapamiętam smak soku z
owoców rokitnika oraz z noni...jeden straszniejszy od drugiego ;) No dobra, może i są zdrowe, ale wg mnie byłyby dobre jedynie w terapii odchudzającej - gdy chce Ci się zjeść coś słodkiego musisz wypić 4 łyki tego soku...na bank odechce Ci się sięgać po
słodycze :P Ale ogólnie spróbowaliśmy bardzo dobrych produktów.Następnie zajął się nami szef kuchni Cuciny - Ernest Jagodziński. Mogliśmy podziwiać jak pięknie robi
sałatkę (
serio, ja mam średni talent do pięknego układania na talerzu - co będzie widać niżej, ale za to zawsze podziwiam osoby z takim wyczuciem. Niby coś położą na talerzu, tam coś sypną, gdzieś rozmażą sos i powstaje małe dzieło).

Później przeszliśmy do praktyki. Każdy z nas mógł zrobić swoją
sałatkę, którymi później raczyliśmy się przy wspólnej biesiadzie. Ja zrobiłam
sałatkę z różnych gatunków
sałat,
pomarańczy,
truskawek, fiocchi z
gruszką i gorgonzolą, kiełek,
gruszki gotowanej w
winie, a wszystko to z odrobiną
oleju z
orzechów włoskich oraz kremu balsamicznego
waniliowego.

Jeśli chodzi o najlepsze wrażenia smakowe, to na pewno
gruszki w
winie, krem balsamiczny
waniliowy,
pestki dyni w
cynamonie oraz fiochci z
gruszką...będziecie w
Cucinie to koniecznie spróbujcie fiocchi. Mistrzostwo.Dziękuję organizatorom za zaproszenie. Tutaj możecie obejrzeć relację video:A na koniec dnia zawitaliśmy jeszcze do Grażyny z bloga Grażyna gotuje, by świętować jej 5 urodziny bloga :) Świetna zabawa :)Pozostałe zdjęcia możecie obejrzeć TUTAJ .