Wykonanie
Po raz pierwszy postanowiłam przyłączyć się do Weekendowej
cukierni, której gospodynią w październiku jest Pinkcake . Do wyboru było
czekoladowe ciasto buraczane i rogaliki
marchewkowe. Zdecydowałam się na rogaliki. Wyszły smaczne, kruche. Bardzo łatwe w przygotowaniu i mało pracochłonne. Nie są zbyt słodkie, więc wielbiciele bardziej słodkich wyrobów mogą je polukrować. Wyszło 28 sztuk.Składniki:20 dag
marchewki startej na tarce (może być nieco więcej; ja dałam 30 dag)kostka
masła lub
margaryny (w temp. pokojowej, ja dodatkowo ją stopiłam i ostudziłam)2-3 łyżki
cukru pudru (dałam 3)2 szkl.
mąki (więcej jeśli zwiększymy ilość
marchewki lub puści ona
soki)nadzienie -
marmolada brzoskwiniowa, morelowa lub inna byle gęsta (u mnie
dżem truskawkowy)Wykonanie
Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno się dać swobodnie rozwałkować, dlatego dodajemy tyle
mąki aż będzie to możliwe.Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej
mąką (ja podzieliłam ciasto na 3 części). Pokroić na trójkąty, posmarować każdy trójkąt
dżemem. Zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce przez 30 minut w temp. 180°C, aż będą chrupiące.Jeśli będą dla nas za mało słodkie to można je polukrować (gdy ostygną).
Smacznego!