ßßß Cookit - przepis na Rogaliki marchewkowe

Rogaliki marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy postanowiłam przyłączyć się do Weekendowej cukierni, której gospodynią w październiku jest Pinkcake . Do wyboru było czekoladowe ciasto buraczane i rogaliki marchewkowe. Zdecydowałam się na rogaliki. Wyszły smaczne, kruche. Bardzo łatwe w przygotowaniu i mało pracochłonne. Nie są zbyt słodkie, więc wielbiciele bardziej słodkich wyrobów mogą je polukrować. Wyszło 28 sztuk.
Składniki:
20 dag marchewki startej na tarce (może być nieco więcej; ja dałam 30 dag)
kostka masła lub margaryny (w temp. pokojowej, ja dodatkowo ją stopiłam i ostudziłam)
2-3 łyżki cukru pudru (dałam 3)
2 szkl. mąki (więcej jeśli zwiększymy ilość marchewki lub puści ona soki)
nadzienie - marmolada brzoskwiniowa, morelowa lub inna byle gęsta (u mnie dżem truskawkowy)
Wykonanie
Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno się dać swobodnie rozwałkować, dlatego dodajemy tyle mąki aż będzie to możliwe.
Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką (ja podzieliłam ciasto na 3 części). Pokroić na trójkąty, posmarować każdy trójkąt dżemem. Zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce przez 30 minut w temp. 180°C, aż będą chrupiące.
Jeśli będą dla nas za mało słodkie to można je polukrować (gdy ostygną).
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/10/Rogaliki-marchewkowe-WC-pazdziernik.html