ßßß Cookit - przepis na Marchwianki i metoda na rogala

Marchwianki i metoda na rogala

nazwa

Wykonanie

Przepis na te rogaliki już właściwie podawałam, teraz nastąpiły nieznaczne zmiany - nie topiłam masła, dałam proszku do pieczenia, schłodziłam ciasto w lodówce. Tak czy siak pyszne i w miarę mało kaloryczne (przynajmniej można sobie tak wmawiać, więc nikomu na diecie nie polecam ;) ). Nie są też przesłodzone - jeśli ktoś lubi bardzo słodkie może polać je lukrem.
Przepis dodaję z dwóch powodów - dodaję go do mojej akcji Warzywa w słodyczach - akcja trwa do końca września, więc jeśli chcecie jeszcze wziąć udział to macie miesiąc :) Także niejako przypominam, jak i również chciałam pokazać Wam podpatrzony na cincin sposób zwijania rogali (choć akurat ciasto marchewkowe nie jest najlepsze do tego pokazu z kilku powodów). Zazwyczaj kroiłam na trójkąty i zwijałam od postawy. Tutaj robimy nacięcie, dzięki czemu łatwiej się je zwija, nie rozwijają się w czasie pieczenia, ładnie się nadaje kształt i nie ma problemu z wyciekającym nadzieniem.
Marchwiaki (około 22 rogale)
30 dag mąki pszennej lub nieco więcej jeśli ciasto będzie się za bardzo lepić (musi się dać swobodnie rozwałkować)
20 dag startej na drobnych oczkach marchewki (jeśli chcemy można dodać więcej, ja dałam 30 dag)
1 masło lub margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
dżem lub marmolada (u mnie truskawkowy dżem)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło. Wyrobić ciasto. Dodać startą marchewkę. Wyrobić gładkie ciasto. Wstawić na min. godzinę do lodówki. Po tym czasie posypać blat mąką, rozwałkować część ciasta, pokroić na trójkąty, położyć nadzienie, zwinąć rogale. Kłaść na papierze do pieczenia. Piec w 180°C 20 minut
Sposób na zwijanie rogali:
- każdy trójkąt nacinamy na podstawie na ok. 1÷1,5 cm
i zwijamy rozkładając na boki nacięte ciasto
robimy kształt rogala
i tyle. A Wy jaki macie sposób na rogala? ;)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/08/Marchwianki-i-metoda-na-rogala.html