ßßß
Składniki2 szklanki mąki1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych3 /4 szklanki cukru (spokojnie można dać 0,5 szklanki, ponieważ ciastka są słodkie)1 cukier waniliowy1 łyżeczka sody lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 kostka masła lub margaryny1 szklanka fistaszków w polewie lukrowej (tzw. kamyczki) – ok. 20 dag3 krople olejku waniliowegoWykonanieMiękkie masło połączyć ręką z cukrem białym, cukrem waniliowym i sodą (proszkiem do pieczenia). Dodać płatki, wymieszać. Dodać fistaszki, olejek waniliowy, wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę, zagniatając ciasto. Ciasto będzie dość tłuste, ale zwarte. Ulepić kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2 cm. Pociąć nożem na kawałki o długości ok. 4cm. Spłaszczyć w dłoni by powstały podłużne ciastka o obłym kształcie. Można też z odciętych kawałków ulepić kulki i rozpłaszczać, żeby powstały okrągłe ciasteczka.Układać ciastka na blaszce posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem. Ciastka będą rosły, więc należy zostawić odstęp ok. 1-1,5 cm.Piec w temp. 170̊ C ok. 15 minut.(ja dodałam też żółtko jaja, bo zostało mi z czegoś innego, ale nie jest to konieczne)
Przepis bierze udział w akcji:Smacznego!