ßßß Cookit - przepis na Duńskie ciasteczka owsiane

Duńskie ciasteczka owsiane

nazwa

Wykonanie

W kuchni rozchodzi się aromat orzeszków...już się nie mogę doczekać, żeby spróbować ciastek. Całe szczęście nie muszę długo czekać. Wyciągam blachę, wkładam kolejną porcję do piekarnika. I już mogę się rozkoszować smakiem jeszcze ciepłego ciasteczka, orzechowo - owsiany smak, maślane i słodkie. Chrupiące. Bardzo smaczne.
Przepis pani Kingi Błaszczyk-Wójcickiej, pochodzi z czwartkowego dodatku gazety wyborczej - Duży format. Z małymi modyfikacjami.
Składniki
2 szklanki mąki
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 /4 szklanki cukru (spokojnie można dać 0,5 szklanki, ponieważ ciastka są słodkie)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka fistaszków w polewie lukrowej (tzw. kamyczki) – ok. 20 dag
3 krople olejku waniliowego
Wykonanie
Miękkie masło połączyć ręką z cukrem białym, cukrem waniliowym i sodą (proszkiem do pieczenia). Dodać płatki, wymieszać. Dodać fistaszki, olejek waniliowy, wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę, zagniatając ciasto. Ciasto będzie dość tłuste, ale zwarte. Ulepić kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2 cm. Pociąć nożem na kawałki o długości ok. 4cm. Spłaszczyć w dłoni by powstały podłużne ciastka o obłym kształcie. Można też z odciętych kawałków ulepić kulki i rozpłaszczać, żeby powstały okrągłe ciasteczka.
Układać ciastka na blaszce posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem. Ciastka będą rosły, więc należy zostawić odstęp ok. 1-1,5 cm.
Piec w temp. 170̊ C ok. 15 minut.
(ja dodałam też żółtko jaja, bo zostało mi z czegoś innego, ale nie jest to konieczne)
Przepis bierze udział w akcji:
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/05/Dunskie-ciasteczka-owsiane.html