Wykonanie
W kuchni rozchodzi się aromat orzeszków...już się nie
mogę doczekać, żeby spróbować
ciastek. Całe szczęście nie muszę długo czekać. Wyciągam blachę, wkładam kolejną porcję do piekarnika. I już
mogę się rozkoszować smakiem jeszcze ciepłego
ciasteczka,
orzechowo - owsiany smak, maślane i słodkie. Chrupiące. Bardzo smaczne.Przepis pani Kingi Błaszczyk-Wójcickiej, pochodzi z czwartkowego dodatku gazety wyborczej - Duży format. Z małymi modyfikacjami.

Składniki2 szklanki
mąki1,5 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych3 /4 szklanki
cukru (spokojnie można dać 0,5 szklanki, ponieważ
ciastka są słodkie)1
cukier waniliowy1 łyżeczka
sody lub 2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kostka
masła lub
margaryny1 szklanka
fistaszków w polewie lukrowej (tzw. kamyczki) – ok. 20 dag3 krople
olejku waniliowegoWykonanieMiękkie
masło połączyć ręką z
cukrem białym,
cukrem waniliowym i
sodą (
proszkiem do pieczenia). Dodać
płatki, wymieszać. Dodać
fistaszki,
olejek waniliowy, wymieszać. Stopniowo dosypywać
mąkę, zagniatając ciasto. Ciasto będzie dość tłuste, ale zwarte. Ulepić kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2 cm. Pociąć nożem na kawałki o długości ok. 4cm. Spłaszczyć w dłoni by powstały podłużne
ciastka o obłym kształcie. Można też z odciętych kawałków ulepić kulki i rozpłaszczać, żeby powstały okrągłe
ciasteczka.Układać
ciastka na blaszce posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem.
Ciastka będą rosły, więc należy zostawić odstęp ok. 1-1,5 cm.Piec w temp. 170̊ C ok. 15 minut.(ja dodałam też
żółtko jaja, bo zostało mi z czegoś innego, ale nie jest to konieczne)

Przepis bierze udział w akcji:Smacznego!