Wykonanie
Pycha! Co tu dużo pisać ;) Jedne z najlepszych
ciastek jakie
jadłam. Z wyglądu jakoś specjalnie się nie wyróżniają, ale są przepyszne. Porcja jest dość duża, a znika w mgnieniu oka. Nie ma
mowy o zrobieniu zapasów :) Przepis ChilliBite400g
mąki pszennej (u mnie 100g żytniej i 300g pszennej)200g
płatków owsianych400g miękkiego
masła lub
margaryny300g
cukrułyżeczka esencji waniliowej300g
ziaren słonecznika2 łyżeczki
proszku do pieczenia150g
rodzynek lub
żurawin (u mnie 100g
rodzynek)Wykonanie
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Wystudzić.
Masło zmiksować z
cukrem. Następnie dodać
wanilię i
proszek do pieczenia. Zmiksować. Dodać ostudzone ziarna,
płatki owsiane, szczyptę
soli i jeszcze raz wymieszać. Wsypać
mąkę i zagnieć ciasto - ma być miękkie i tłuste. Formować kulki wielkości
orzechów włoskich. Lekko rozpłaszczyć i kłaść na wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką blasze (albo można wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem). Piec w piekarniku nagrzanym na 175°C ok. 12- 15 minut do zarumienienia.
Ciasteczka maja na początku konsystencję dość kruszącą się, dopiero jak wystygną sztywnieją. Warto więc ich nie zdejmować od razu z blachy, tylko np. z całym papierem (jeśli kładziemy drugą partię). Wychodzi ok. 140 sztuk
Smacznego!