Wykonanie
Fioletowo mi :)Przepis z książki "Wielka księga kucharska"C.Williams./ok.16muffin; 1 szklanka = 250ml/2 szklanki
mąki pszennej (315g; ja 30 g
mąki zastąpiłam
otrębami pszennymi)2/3 szklanki (155g)
cukru2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 szklanka (250ml)
mleka w temp. pokojowej0,5 szklanki (125g) roztopionego
masła, schłodzonego do temp. pokojowej2
jajka1 szklanka (125 g)
jagód (dałam 200 ml)Suche składniki mieszamy w misce.W drugiej misce mieszamy
jajka z
mlekiem i
masłem. Łączymy zawartość misek, mieszając szybko i krótko, tak by były jeszcze widoczne suche drobinki
mąki. Dodajemy
jagody, mieszamy szybko do połączenia.Wypełniamy foremki do muffin do 3/4 wysokości. Pieczemy w 200°C przez 15-20minut (do suchego patyczka).Uwaga - jeśli nie mamy świeżych
jagód, tylko zamrożone, to nie odmrażamy ich przed dodaniem do ciasta. Można wyjąć je z zamrażalnika na czas przygotowania muffin, a następnie dodać do ciasta. Gdy je rozmrozimy puszczą sok i zabarwią ciasto.