ßßß Cookit - przepis na Muffiny z jagodami

Muffiny z jagodami

nazwa

Wykonanie

Fioletowo mi :)
Przepis z książki "Wielka księga kucharska"C.Williams.
/ok.16muffin; 1 szklanka = 250ml/
2 szklanki mąki pszennej (315g; ja 30 g mąki zastąpiłam otrębami pszennymi)
2/3 szklanki (155g) cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 szklanka (250ml) mleka w temp. pokojowej
0,5 szklanki (125g) roztopionego masła, schłodzonego do temp. pokojowej
2 jajka
1 szklanka (125 g) jagód (dałam 200 ml)
Suche składniki mieszamy w misce.
W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem i masłem. Łączymy zawartość misek, mieszając szybko i krótko, tak by były jeszcze widoczne suche drobinki mąki. Dodajemy jagody, mieszamy szybko do połączenia.
Wypełniamy foremki do muffin do 3/4 wysokości. Pieczemy w 200°C przez 15-20minut (do suchego patyczka).
Uwaga - jeśli nie mamy świeżych jagód, tylko zamrożone, to nie odmrażamy ich przed dodaniem do ciasta. Można wyjąć je z zamrażalnika na czas przygotowania muffin, a następnie dodać do ciasta. Gdy je rozmrozimy puszczą sok i zabarwią ciasto.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/07/Muffiny-z-jagodami.html