ßßß Cookit - przepis na Norweskie ciasto czekoladowe

Norweskie ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Czekoladowych ciast nigdy za mało :) Cóż zrobić, zimno, szaro, jakoś jesienno-zimowo...trzeba się czymś pocieszać, a czekolada jest pocieszaczem doskonałym. To ciasto wygląda całkiem zwyczajnie, taki murzynek, ale w smaku jest intensywnie czekoladowe i kawa tylko podkreśla smak czekolady. Warto je posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami, wtedy jest jeszcze lepsze. Przepis pochodzi z książki "Skandynawia" wyd. Pascal.
/tortownica o średnicy 22cm/
125 g masła
125 g gorzkiej czekolady
6 łyżek kawy rozpuszczalnej
1 szklanka białego cukru
4 jajka
100 g zmielonych migdałów
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo (opcjonalnie):
czekolada lub polewa do polania wierzchu
wiórki kokosowe lub orzechy do posypania
Masło z czekoladą i kawą rozpuścić w garnuszku, odstawić aż uzyska temperaturę pokojową.
Białka ubić ze szczyptą soli, gdy będą prawie sztywne dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące. Na koniec dodać żółtka i obić do połączenia.
Następnie miksujemy masę na najwolniejszych obrotach miksera i dodajemy kolejno: ostudzoną masę czekoladową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 55-60 minut (do suchego patyczka).
Wykładamy z piekarnika, studzimy. Polewamy roztopioną czekoladą lub polewą, posypujemy np. wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/11/Norweskie-ciasto-czekoladowe.html