Wykonanie
Czekoladowych ciast nigdy za mało :) Cóż zrobić, zimno, szaro, jakoś jesienno-zimowo...trzeba się czymś pocieszać, a
czekolada jest pocieszaczem doskonałym. To ciasto wygląda całkiem zwyczajnie, taki murzynek, ale w smaku jest intensywnie
czekoladowe i
kawa tylko podkreśla smak
czekolady. Warto je posypać wiórkami kokosowymi lub
orzechami, wtedy jest jeszcze lepsze. Przepis pochodzi z książki "Skandynawia" wyd. Pascal./tortownica o średnicy 22cm/125 g
masła125 g
gorzkiej czekolady6 łyżek
kawy rozpuszczalnej1 szklanka
białego cukru4
jajka100 g zmielonych
migdałów100 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniadodatkowo (opcjonalnie):
czekolada lub polewa do polania wierzchu
wiórki kokosowe lub
orzechy do posypania
Masło z
czekoladą i
kawą rozpuścić w garnuszku, odstawić aż uzyska temperaturę pokojową.
Białka ubić ze szczyptą
soli, gdy będą prawie sztywne dodać
cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące. Na koniec dodać
żółtka i obić do połączenia.Następnie miksujemy masę na najwolniejszych obrotach miksera i dodajemy kolejno: ostudzoną masę
czekoladową,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
migdały.Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 55-60 minut (do suchego patyczka).Wykładamy z piekarnika, studzimy. Polewamy roztopioną
czekoladą lub polewą, posypujemy np. wiórkami kokosowymi.