Wykonanie
W tym tygodniu w Środzie Z
Ciastkiem (do akcji możecie dołączyć i Wy)przepis na Eulab Jamun. Eulab lub Gulab Jamun to minipączki
rodem z Fidżi rozpowszechnione na wyspach Oceanii, a także znane w Indiach. Przypominają nasze pączki, tylko są mniejsze i mają
kardamonowy posmak. Zrobiłam w dwóch wersjach - jedną zgodnie z przepisem moczyłam w
syropie, drugą posypałam
cukrem pudrem. Obie mi smakowały i choć do
kardamonu podchodzę zawsze trochę z obawą, to tutaj bardzo pasował ten smak. Przepis pochodzi z książki "Smak tropików (kuchnie Pacyfiku)" Biruty Markuza, jako danie charakterystyczne dla Singapuru. W internecie znajdziecie częściej Gulab Jamun. Słowo "Gulab" wywodzi się od
wody różanej. Takie pączki przygotowuje się z dodatkiem
mleka w proszku, a do
syropu dodaje
wodę różaną.Eulab Jamun (23 małe pączki)1 szklanka
mąki pszennej60 g
margaryny0,5 łyżeczki
kardamonu0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki skondensowanego
mleka niesłodzonegoolej do głębokiego smażenia
syrop:1,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
wodyPrzygotować
syrop: w garnku gotować
cukier z
wodą przez 10 minut.Pączki: przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia,
kardamon, wymieszać. Dodać
mleko i
margarynę, wszystko dobrze wyrobić (dodałam nieco więcej
mąki, bo ciasto było zbyt miękkie). Stolnicę posypać
mąką, wyłożyć na nią ciasto, posypać na wierzchu
mąką, żeby nie przylepiało się do wałka. Lekko rozwałkować ( u mnie miało grubość ok. 1-1,5cm). Wycinać kieliszkiem krążki. Wrzucać na rozgrzany
olej i smażyć, aż będą miały złoty kolor. Usmażone wrzucamy do
syropu, który cały czas podgrzewamy. Jamun powinny się moczyć w
syropie ok. 10 minut. W mniej tradycyjnej wersji możemy posypać je
cukrem pudrem (będą mniej słodkie).