ßßß Cookit - przepis na Środa z ciastkiem#3.Eulab Jamun (Singapur)

Środa z ciastkiem#3.Eulab Jamun (Singapur)

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu w Środzie Z Ciastkiem (do akcji możecie dołączyć i Wy)przepis na Eulab Jamun. Eulab lub Gulab Jamun to minipączki rodem z Fidżi rozpowszechnione na wyspach Oceanii, a także znane w Indiach. Przypominają nasze pączki, tylko są mniejsze i mają kardamonowy posmak. Zrobiłam w dwóch wersjach - jedną zgodnie z przepisem moczyłam w syropie, drugą posypałam cukrem pudrem. Obie mi smakowały i choć do kardamonu podchodzę zawsze trochę z obawą, to tutaj bardzo pasował ten smak. Przepis pochodzi z książki "Smak tropików (kuchnie Pacyfiku)" Biruty Markuza, jako danie charakterystyczne dla Singapuru. W internecie znajdziecie częściej Gulab Jamun. Słowo "Gulab" wywodzi się od wody różanej. Takie pączki przygotowuje się z dodatkiem mleka w proszku, a do syropu dodaje wodę różaną.
Eulab Jamun (23 małe pączki)
1 szklanka mąki pszennej
60 g margaryny
0,5 łyżeczki kardamonu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki skondensowanego mleka niesłodzonego
olej do głębokiego smażenia
syrop:
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
Przygotować syrop: w garnku gotować cukier z wodą przez 10 minut.
Pączki: przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kardamon, wymieszać. Dodać mleko i margarynę, wszystko dobrze wyrobić (dodałam nieco więcej mąki, bo ciasto było zbyt miękkie). Stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto, posypać na wierzchu mąką, żeby nie przylepiało się do wałka. Lekko rozwałkować ( u mnie miało grubość ok. 1-1,5cm). Wycinać kieliszkiem krążki. Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć, aż będą miały złoty kolor. Usmażone wrzucamy do syropu, który cały czas podgrzewamy. Jamun powinny się moczyć w syropie ok. 10 minut. W mniej tradycyjnej wersji możemy posypać je cukrem pudrem (będą mniej słodkie).
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/05/Sroda-z-ciastkiem3Eulab-Jamun-Singapur.html