ßßß
Może nie są to oryginalne śledzie po sułtańsku, bo trochę przerobione na mój smak, ale mnie właśnie tak przyrządzone najbardziej smakują :-)Zachęcam to wypróbowania ...Składniki:5 filetów ze śledzi (matiasów)1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g)2 duże cebule100 g rodzynek4 łyżki octu winnego3 liście laurowekilka kulek ziela angielskiegosólpieprz4 łyżki oliwyWykonanie:Śledzie wypłukać parę razy i wymoczyć w wodzie, żeby nie były zbyt słone. Następnie pokroić je w kawałki i spryskać sokiem z cytryny.Rodzynki zalać wrzątkiem i wymoczyć ok. 15 minut, odcedzić na sitku.Cebulę pokroić, i zeszklić na oliwie, trochę posolić. Kiedy cebula będzie już miękka, dodać koncentrat pomidorowy, ocet winny, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Wszystko razem chwilę podusić i wystudzić.Następnie wymieszać razem ze śledziami i rodzynkami.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego :-)