ßßß
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, polecane szczególnie dla tych, którzy lubią sosy czosnkowe, w połączeniu ze śledziami :-) Mojemu mężowi bardzo te śledzie posmakowały, więc chyba zrobię na Wigilię :-)Składniki:1 op. śledzi matiasów w oleju (tacka)1 świeży ogórek3 ząbki czosnku2 czubate łyżki jogurtu greckiego1 czubata łyżka majonezukilka kropel soku z cytrynypieprzewentualnie koperekWykonanie:Śledzie odcedzić z zalewy i pokroić w paski. Można również użyć matiasów z beczki, trzeba je, tylko wcześniej wymoczyć, żeby nie były za słone. Następnie skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny. Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać do sosu startego ogórka i wymieszać ze śledziami. Można również dodać trochę posiekanego koperku. Odstawić do lodówki, do przegryzienia :-)Smacznego:-)