Wykonanie

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, polecane szczególnie dla tych, którzy lubią
sosy czosnkowe, w połączeniu ze
śledziami :-) Mojemu mężowi bardzo te
śledzie posmakowały, więc chyba zrobię na Wigilię :-)Składniki:1 op.
śledzi matiasów w
oleju (tacka)1 świeży
ogórek3 ząbki
czosnku2 czubate łyżki
jogurtu greckiego1 czubata łyżka
majonezukilka kropel
soku z cytrynypieprzewentualnie
koperekWykonanie:
Śledzie odcedzić z zalewy i pokroić w paski. Można również użyć
matiasów z
beczki, trzeba je, tylko wcześniej wymoczyć, żeby nie były za słone. Następnie skropić je kilkoma kroplami
soku z cytryny.
Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Majonez wymieszać z
jogurtem, dodać
pieprz,
czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać do sosu startego
ogórka i wymieszać ze
śledziami. Można również dodać trochę posiekanego
koperku. Odstawić do lodówki, do przegryzienia :-)Smacznego:-)