Wykonanie
Miałam ochotę na coś słodko-kwaskowatego na deser. Przeglądając zawartość spiżarki, natrafiłam na
ananasa w puszce i
wiórki kokosowe. Zatem padło na placuszki, które robi się błyskawicznie:-)A przy okazji - o właściwościach
ananasa można poczytać na: http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta/article_id/1054/offsetk/0 .
ananas z puszki + sok, a jeśli korzystamy ze świeżego
ananasa, to zamiast soku możemy użyć
mleka (ok. 100 g),1
jajko,25 g
cukru trzcinowego,115 g
mąki,100 g
wiórków kokosowych,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Do miski wbiłam
jajko, dodałam do niego
cukier i zmiksowałam. Jak masa zaczęło wyglądać na dobrze połączoną, to dolałam do niej sok z puszki i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Zmiksowałam, a pod koniec mieszania dodałam
wiórki kokosowe i
ananasa pokrojonego w cząstki. Ciasto powinno być dość gęste, takie do nakładania łyżką na patelnię.

Na rozgrzaną
oliwę kładłam spore kleksy z ciasta, rozpłaszczałam i smażyłam na złoto.Placuszki
kokosowo-
ananasowe najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe:-)