Wykonanie
W ramach prezentu z wyjazdu do Holandii dostałam od Ireny - mojej przyjaciółki - "Groene
Curry" Kruidenpasta Asian Original :-) Że mało holenderska pamiątka? Ale jaka pyszna w połączeniu z
ziołowym tofu!Kolejne łatwe, szybkie i smakowite danie.pasta zielone
curry 70 g - jak ktoś ma taką super przyjaciółkę jak ja, to użyje: groene-
curry-kruidenpasta,
mleko kokosowe 400 ml,250 g
tofu ziołowego, np. produkowane przez Rumix Prosoya,250 g
pieczarek pokrojonych w plasterki,4 mini kolby marynowanej
kukurydzy, pokrojone w grube plasterki,4 marynowane mini
korniszonki, też pokrojone w grube plasterki,1 mała puszka
zielonego groszku,1
cebula pokrojona w kostkę,2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę,odrobina
soli,odrobina
oleju,trochę posiekanego grubego
szczypiorku.

Zaczęłam od podsmażenia
cebuli i
czosnku. Po chwili dodałam pokrojone w niedużą kostkę
tofu.Osobno podsmażyłam
pieczarki, posoliłam do smaku. Dodałam je do obsmażonego
tofu,
cebuli i
czosnku.Wrzuciłam
kukurydzę i
korniszonki. Chwilę poddusiłam.Następnie wlałam wymieszane wcześniej w misce
mleko kokosowe z pastą
curry. Dusiłam około 10 minut, często mieszając, żeby trochę odparowało i dzięki temu zgęstniało.Na koniec wrzuciłam
groszek i posiekany
szczypiorek.Tak przygotowane
curry jest smaczne nawet bez
ryżu. Ponieważ w skali ostrości na 3 papryczki ma zaznaczoną na opakowaniu jedną, to nawet dla wrażliwego podniebienia jest absolutnie w sam raz.