Wykonanie
Byłam dzisiaj na przemiłym spotkaniu, podczas którego -
między mnóstwem innych tematów - pojawił się motyw
makaronu. Oczywiście po powrocie do domu zrobiłam przegląd lodówki i postanowiłam wykorzystać
pieczarki, które zostały mi z przedwczoraj, bo było ich za dużo do zapiekanki, oraz gorgonzolę. Część
sera zużyłam wczoraj do zupy
brokułowo-ziemniaczanej, o której nie napiszę, bo jeszcze muszę popracować nad wydobyciem smaku
brokułowego;-)Oto z czego składało się moje dzisiejsze danie:
makaron conchiglie, czyli muszelki - nie muszle do faszerowania, nie minimuszelki do zupy, tylko takie pomiędzy,2 ząbki
czosnku,garść
pieczarek,1 łyżka
masła,1 łyżka
oliwy,solidna szczypta
ziół prowansalskich,gorgonzola,łyżka
jogurtu greckiego,
natka pietruszki,
sól.Oczywiście zaczęłam od oczyszczenia
pieczarek i pokrojenia ich na plasterki. Ponieważ
makaron potrzebuje około 12 minut, żeby być al dente, to w tym czasie, kiedy podskakiwał we wrzącej osolonej wodzie (warto od czasu do czasu zamieszać, żeby nie przywarł do dna), przygotowałam sos.N a patelni rozgrzałam
masło z
oliwą i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wrzuciłam na tę aromatyczną podstawę
pieczarki, które po chwili odrobinę posoliłam i posypałam
ziołami . Trzeba uważać z soleniem, bo gorgonzola jest sama w sobie słonawa i aromatyczna.

Kiedy
pieczarki się złociły, na mniejszej patelni rozpuściłam
ser wymieszany z
jogurtem (żeby złagodzić trochę ostrość gorgonzoli) oraz odrobiną
wody z garnka, w którym gotuje się
makaron, żeby sos nie był za gęsty i przez to ciężki.
Makaron po odsączeniu wrócił do garnka, do którego powędrowały
pieczarki oraz sos gorgozolowy i oczywiście
natka pietruszki, którą uwielbiam w tym połączeniu. Poza tym listki
pietruszki zawierają całe mnóstwo minerałów i witamin oraz doskonale wpływają na trawienie i przemianę materii. Więcej o tej zdrowej
zieleninie można poczytać na http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/natka-pietruszki-witaminy-dieta .Chyba muszę wyciągnąć aparat fotograficzny, bo zdjęcia z telefonu komórkowego jednak nie oddają pyszności potrawy...Przepis bierze udział w akcjach: