ßßß
 
            
         Ryba :1 łyżka soku z cytryny1/2 pęczka koperku1 duży ząbek czosnkusól lub Delikat Uniwersalnypieprz cytrynowy lub biały, grubo zmielony1 łyżeczka masłaodrobina oliwyZielony sos :2 łyżki zielonej pietruszki2 ząbki czosnku4-5 łyżek dobrej oliwyszczypta soliRybę wypatroszyć , oczyścić z łusek, odciąć płetwy i głowę, umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę . Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać Delikatem lub solą i pieprzem , natrzeć rybę czosnkiem wewnątrz i na zewnątrz. Naciąć skórę ryby ( górna strona) 3-4 razy na parę centymetrów i w nacięcia wetrzeć trochę czosnku i wcisnąć kawałeczki masła . Do brzuszka ryby włożyć koperek . Folię aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz) skropić odrobiną oliwy, położyć parę łodyżek koperku, ułożyć rybę i szczelnie zawinąć .
Ryba :1 łyżka soku z cytryny1/2 pęczka koperku1 duży ząbek czosnkusól lub Delikat Uniwersalnypieprz cytrynowy lub biały, grubo zmielony1 łyżeczka masłaodrobina oliwyZielony sos :2 łyżki zielonej pietruszki2 ząbki czosnku4-5 łyżek dobrej oliwyszczypta soliRybę wypatroszyć , oczyścić z łusek, odciąć płetwy i głowę, umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę . Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać Delikatem lub solą i pieprzem , natrzeć rybę czosnkiem wewnątrz i na zewnątrz. Naciąć skórę ryby ( górna strona) 3-4 razy na parę centymetrów i w nacięcia wetrzeć trochę czosnku i wcisnąć kawałeczki masła . Do brzuszka ryby włożyć koperek . Folię aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz) skropić odrobiną oliwy, położyć parę łodyżek koperku, ułożyć rybę i szczelnie zawinąć . Piec w piekarniku w 180 st (termoobieg) 20 min , rozwinąć folię i dopiec , najlepiej korzystając z funkcji grill, przez 10 min. Rybę rozwinąć z folii, podawać z zielonym sosem. Zielony sos : Zmiksować ( najlepiej w blenderze) składniki sosu do uzyskania gładkiej emulsji .
Piec w piekarniku w 180 st (termoobieg) 20 min , rozwinąć folię i dopiec , najlepiej korzystając z funkcji grill, przez 10 min. Rybę rozwinąć z folii, podawać z zielonym sosem. Zielony sos : Zmiksować ( najlepiej w blenderze) składniki sosu do uzyskania gładkiej emulsji .